Campionatul Mondial de fotbal 2014: GRECIA-COASTA DE FILDES 2-1 (1-0) / Grecii, calificare in premiera

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. GRECIA obtine o calificare, in premiera, in optimile de finala ale unui turneu final de CUPA MONDIALA, selectionata elena reusind golul victoriei dintr-un penalty obtinut si transformat de SAMARAS in minutul 90+3. COASTA de FILDES pleaca acasa cu gustul amar al unei eliminari suferite in ultimele secunde ale prelungirilor.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. GRECIA  se afla intr-o situatie similara cu cea a JAPONIEI, singura varianta care le permitea elenilor sa mai spere la calificarea, destul de nemeritata dupa prestatiile mai mult decat nesatisfacatoare din primele doua partide, in optimile de finala ale CUPEI MONDIALE din BRAZILIA fiind victoria.  FERNANDO SANTOS l-a trimis pe veteranul KARAGOUNIS in teren din primul minut pentru a suplini absenta suspendatului KATSOURANIS, insa COASTA de FILDES a inceput mai bine meciul.

CITESTE SI: Campionatul Mondial de fotbal 2014: ITALIA-URUGUAY 0-1 (0-0) / Celestii vor intalni Columbia in optimi 

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Mai mult selectionerul portughez al elenilor a fost nevoit sa faca prima schimbare in minutul 12, SAMARIS intrand in locul lui KONE, apoi portarul KARNEZIS s-a accidentat si locul sau a fost luat de GLIKOS, in minutul 24. Intre cele doua schimbari ale GRECIEI trebuie mentionata si actiunea in care KARNEZIS a retinut mingea centrata de YAYA TOURE chiar din fata lui DIDIER DROGBA.  In minutul 33, grecii contraataca rapid si CHOLEBAS nimereste transversala!!! 

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. In minutul 42, GRECIA reuseste sa deschida scorul dupa o greseala uriasa a lui TIOTE care a pierdut mingea la mijlocul terenului, SAMARAS trimitandu-i rezervei SAMARIS (foto), ultimul reusind sa inscrie primul gol al europenilor la acest turneu final. La revenirea de la cabine, grecii au continuat sa atace si in primele patru minute de la reluare isi trecusera in cont un sut la poarta prin PAPASTATHOPOULOS si doua lovituri de la coltul terenului. 

CITESTE SI: Campionatul Mondial de fotbal 2014: COSTA RICA – ANGLIA 0-0 / Surpriza placuta a CM termina prima grupa 

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. “Elefantii” au replicat prin TIOTE, omul care a gresit la golul marcat de greci, sutul acestuia fiind retinut cu destule emotii de rezerva GLIKOS. Jocul a devenit din ce in ce mai alert si datorita faptului ca africanii nu se puteau impaca cu rezultatul de pe tabela care ii trimitea acasa imediat dupa finele acestui meci. DROGBA si compania au inceput sa devina din ce in ce mai periculosi, grecii multumindu-se cu un joc pe cotraatac in care au incercat sa speculeze golurile din defensiva COASTEI de FILDES. In minutul 53, CHRISTODOULOPOULOS a fost foarte aproape de a dubla avantajul GRECIEI dupa o astfel de actiune, insa balonul a trecut pe langa poarta aparata de BARRY.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. La fel s-a intamplat si in minutul 61 cand TOROSIDIS a scapat spre poarta lui BARRY, dar a fost oprit in ultimul moment de KALOU, africanul vazand si un cartonas galben. Lovitura libera a fost executata slab de KARAGOUNIS, capitanul de 37 de ani al GRECIEI sutand cateva minute mai tarziu in transversala portii lui BARRY. A doua oara cand elenii trimit mingea in bara in acest meci! MANIATIS are o interventie excelenta la BONY, dupa care, in minutul 70, grecii au o noua ocazie la poarta lui BARRY, sutul lui CHRISTODOULOPOULOS trecand putin peste poarta africanilor.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Ocaziile se razbuna si in minutul 74, tridentul format din KALOU, GERVINHO si BONY conlucreaza perfect la golul egalizator reusit de ultimul pentru “ELEFANTI”. Soarta calificarii se schimba din nou, balanta inclinandu-se pentru africani pentru care egalul este suficient pentru calificarea in optimi. Grecii mai aveau un sfert de ora pentru a incerca sa mai inscrie o data in poarta lui BARRY. Ies veteranii KARAGOUNIS si DROGBA, intra GEKAS si DIOMANDE, grecii fortand astfel atacul,  iar africanii intarindu-si defensiva.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Acelasi CHRISTODOULOPOULOS mai loveste o data bara si este clar ca grecii sunt lipsiti si de noroc in acest meci! TOROSIDIS centreaza prea lung si SAMARAS nu ajunge la minge, atacurile africanilor sunt din ce in ce mai rare si mai lipsite de consistenta, insa europenii nu reusesc sa desfaca apararea “ELEFANTILOR”. SIO il inlocuieste in atacul COASTEI de FILDES pe GERVINHO servantul de la golul egalizator al africanilor, apoi CHRISTODOULOPOULOS mai trage o data spre poarta lui BARRY. BAMBA reia slab spre poarta lui GLIKOS si portarul grecilor retine usor.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. In minutul 87, SALPINGIDIS trimite o centrare in forta in fata portii lui BARRY, unul dintre fundasii africani fiind foarte aproape de o gafa, dar COASTA de FILDES este supravegheata in continuare de zeita FORTUNA. GRECIA iroseste o lovitura libera, apoi ultimul intrat la africani, SIO, se face de ras, in momentul in care putea inscrie pe contraatac. 

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. In prelungirile partidei, SAMARAS obtine un penalty cu probleme pe care tot atacantul lui CELTIC GLASGOW il executa si il transforma!!! 2-1 pentru GRECIA si selectionata elena ajunge pentru prima oara in istorie in optimile de finala ale unui turneu final de CUPA MONDIALA acolo unde vor juca impotriva echipei din COSTA RICA.   

GRECIA – COASTA DE FILDES 2-1 (1-0)
MARCATORI: SAMARIS (42), SAMARAS (90+3) / BONY (74)

GRECIA (4-5-1): Karnezis – Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Holebas – Karagounis, Maniatis, Christodoulopoulos, Kone, Samaras – Salpingidis. ANTRENOR: FERNANDO SANTOS.

COASTA DE FILDES (4-3-3): Barry – Aurier, K. Toure, Bamba, Boka – Seredy Die, Y. Toure, Tiote – Gervinho, Drogba, Kalou. ANTRENOR: SABRI LAMOUCHI.

STADION: “CASTELAO” (FORTALEZA, capacitate 60.342 de locuri).
ARBITRI: CARLOS VERA – CHRISTIAN LESCANO, BYRON ROMERO (toti din Ecuador). REZERVA: SANDRO RICCI (Brazilia).

CLASAMENTUL FINAL AL GRUPEI C:

1.COLUMBIA          3j 3 0 0 9-1  9p
2.
GRECIA                 3j 1 1 1 2-4  4p.
3.COASTA DE FILDES        3j 1 0 2 4-5  3p
4.JAPONIA               3j 0 1 2 2-6  1p

Sursa foto: fifa.com