Campionatul Mondial de fotbal 2014: HONDURAS-ELVETIA 0-3 (0-2) / “Ceasornicarii” se califica in optimi

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Ora exacta a calificarii “ceasornicarilor” elvetieni in optimile de finala ale CUPEI MONDIALE din BRAZILIA s-a dat din mijlocul junglei amazoniene, de la MANAUS. Hat-trick-ul lui SHAQIRI (foto) a reprezentat cheia succesului obtinut de elevii lui HITZFELD in fata unor hondurieni care ar fi meritat macar un gol de onoare. ELVETIA va juca in faza urmatoare cu ARGENTINA, meciul din optimi anuntandu-se extrem de dificil pentru europeni.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. In data de 25 iunie 2010, fix acum patru ani, HONDURAS si ELVETIA faceau o remiza alba, 0-0, si ambele echipe plecau acasa. Un meci disputat deasemenea in grupe, ELVETIENII avand nevoie de o victorie chiar si la un gol diferenta. La momentul respectiv pe teren se regaseau VALLADARES, BERNARDEZ, PALACIOS, FIGUEROA, BENAGLIO si INLER care au inceput titulari si in aceasta seara.  Nu a fost sa fie atunci, iar jucatorii care au transformat vestiarul Tarii Cantoanelor intr-un veritabil turn al Babilonului s-au pus de acord ca de aceasta data trebuie sa fie altfel.

CITESTE SI: Campionatul Mondial de fotbal 2014: NIGERIA-ARGENTINA 2-3 (1-2) / Meci spectaculos la Porto Alegre 

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Astfel, elevii selectionerului OTMAR HITZFELD s-au pus rapid pe treaba si dupa numai sase minute de joc, “bavarezul” SHAQIRI a reusit sa deschida scorul gratie unui golazzo, sut in vinclu de la 25 de metri. Tot micutul elvetian il avertizase pe VALLADARES cu o reluare ceva mai slaba in minutul 3. Tot el a incercat ceva si prin minutul 20, dupa o suita de atacuri nereusite ale reprezentantilor din CONCACAF in frunte cu neobositul fost vasluian CARLOS COSTLY.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. In minutul 31, SHAQIRI isi continua recitalul marcand pentru a doua oara in poarta lui VALLADARES dupa o pasa excelenta a servantului DRMIC, cei doi finalizand un contraatac scoala invatat la antrenamentele profesorului OTMAR HITZFELD. ELVETIA nu numai ca vrea sa-si asigure calificarea in optimi din prima repriza si sa se razbune pe HONDURAS pentru ratarea ei de acum patru ani, dar vrea sa-si refaca si golverajul “daramat” de francezi in meciul trecut. 

CITESTE SI: Campionatul Mondial de fotbal 2014: BOSNIA – IRAN 3-1 (1-0) / Victorie amara pentru Dzeko & Co 

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. HONDURAS nu sta bine nici la capitolul noroc, in minutul 39 autorul singurului gol al lor la CUPA MONDIALA din BRAZILIA, fostul atacant de la FC Vaslui, CARLOS COSTLY paraseste terenul accidentat. Prima repriza, dominata de europeni, se incheie cu un scor echitabil pe arena din Manaus, orasul din mijlocul junglei amazoniene. Partea a doua incepe mai bine pentru HONDURAS si BENGTSON este foarte aproape de a marca dar ROBERT RODRIGUEZ scoate de pe linia portii!! SHAQIRI iese din nou la rampa dar rateaza, iar J. PALACIOS, inlocuitorul lui COSTLY, cade in careu dar nu obtine penalty-ul dorit desi acordarea acestuia se impunea. Dupa alte doua ocazii ratate de hondurieni, care meritau macar un gol, SHAQIRI reusind un hat-trick veritabil, cele trei reusite ale mijlocasului elvetian nefiind intrerupte de un alt fotbalist de pe teren. Inutil sa precizam ca pasator a fost acelasi DRMIC!

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Hondurienii sunt de admirat pentru ca nu renunta la lupta, rezerva NAJAR fiind impiedicat de BENAGLIO sa marcheze. Acelasi lucru se intampla si in minutul 80, cand lovitura de cap a lui BENGTSON este respinsa de acelasi BENAGLIO cu o parada de senzatie, dar fotbalistii din zona CONCACAF nu se predau pentru ca isi doresc un gol pe care il merita cu prisosinta.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Eroul SHAQIRI este inlocuit pe final cu DZEMAILI pentru un restrans STANDING OVATION venit din partea putinilor fani elvetieni prezenti la meci si a oficialilor de pe banca tehnica a “ceasornicarilor”. FIGUEROA il mai incearca o data pe BENAGLIO, ultimul retinand cu siguranta si ELVETIA se califica alaturi de FRANTA in optimile de finala si va juca impotriva ARGENTINEI un meci incredibil de greu pentru echipa europeana.

HONDURAS – ELVETIA 0-3 (0-2)

MARCATORI: SHAQIRI (6, 31 si 71)

HONDURAS (4-4-2): Valladares – Beckeles, Figueroa, Bernardez, J. Garcia – O. Garcia, W. Palacios, Claros, Espinoza – Costly, Bengtson. ANTRENOR: LUIS SUAREZ.
ELVETIA (4-2-3-1)Benaglio – Lichtsteiner, Djourou, Schar, R. Rodriguez – Behrami, Inler – Shaqiri, Xhaka, Mehmedi – Drmic. ANTRENOR: OTMAR HITZFELD.

STADION: AMAZONIA (MANAUS, capacitate 40.549 de locuri).
ARBITRI: NESTOR PITANA – HERNAN MAIDANA, JUAN PABLO BELATTI (toti din Argentina). REZERVA: MILORAD MAZIC (Serbia).

CLASAMENTUL FINAL AL GRUPEI E:

1.FRANTA    3j 2 1 0 8-2  7p
2.ELVETIA     3j 2 0 1 7-6  6p
3.ECUADOR 3j 1 1 1 3-3  4p
4.HONDURAS 3j 0 0 3 1-8           0p.

Sursa foto: fifa.com