Canada propune un cadru de reglementare pentru schimburile de criptomonede

Autoritățile canadiene de reglementare financiară intenționează să pună în aplicare un set de norme privind schimburile de criptomonede.

Administratorii canadieni din domeniul valorilor mobiliare (CSA) și Organizația de reglementare a industriei de investiții din Canada (IIROC) au publicat joi un document de consultare, solicitând informații de la comunitatea fintech cu privire la modul în care pot fi elaborate cerințe de reglementare pentru platformele crypto.

“Apariția activelor digitale și criptomonedele continuă să fie o zonă de interes în creștere”, a declarat Andrew J. Kriegler, președinte și CEO al IIROC într-o declarație separată joi, adăugând: “Trebuie să ne adaptăm la inovație și să oferim claritate pieței cu privire la modul în care cerințele de reglementare ar putea fi cel mai bine adaptate și aplicate acestor modele de afaceri unice, păstrând în același timp protecția investitorilor”. Având în vedere caracteristicile “noi” și riscurile criptomonedelor, legile privind valorile mobiliare ori de câte ori este cazul. De exemplu, în cazul în care criptomoneda este un titlu de valoare și / sau instrument financiar derivat tranzacționat pe o bursă, această schimbare ar fi supusă cerințelor de reglementare a valorilor mobiliare și / sau a instrumentelor financiare derivate. Cele mai multe “jetoane de utilitate” (tokenuri) au implicat distribuția de valori mobiliare, de obicei ca contracte de investiții, a adăugat acesta.

Agențiile sunt de părere că schimburile de criptomonede sunt hibride în natură, adică pot îndeplini funcții ale unuia sau mai multor participanți pe piață, inclusiv sisteme alternative de tranzacționare, schimburi, dealeri, custozi și agenții de compensare. Prin urmare, ei au în vedere pregătirea unui set de cerințe de reglementare “adaptate” pentru a aborda riscurile și caracteristicile platformelor crypto.

În prezent, niciunul dintre schimburile de criptomonede din Canada nu este recunoscut ca un exchange și nici nu este autorizat să funcționeze ca o piață sau comerciant, potrivit ziarului. Recenta saga QuadrigaCX a subliniat lipsa de reglementări care să acopere industria cripto din Canada.

CEO-ul bursierului canadian, Gerald Cotten, a murit în decembrie anul trecut, aparent fără a lăsa o cale de acces a personalului la calculatorul care stochează fondurile care nu reușesc să facă schimb. QuadrigaCX datorează încă clienților aproximativ 190 milioane de dolari atât în ​​criptomonede, cât și în fiat.

Luna trecuta, supraveghetorul de valori mobiliare din provincia canadiana British Columbia, Comisia Britanica pentru Valorile Mobiliare (BCSC), a declarat ca nu are competența de a reglementa schimburile de criptomonede.