Canadienii de la GABRIEL RESOURCES vor sa ceara DESPAGUBIRI DE MILIARDE DE DOLARI

Compania canadiana GABRIEL RESOURCES pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere DESPAGUBIRI DE MILIARDE DE DOLARI, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier ROSIA MONTANA, potrivit publicatiei canadiene The Glode and Mail, citata de Mediafax.

GABRIEL RESOURCES face planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena in a doua jumatate a acestui an, concomitent cu oprirea activitatilor in Romania, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicatia, fara sa citeze sursele informatiei.

Compania a anuntat ca ar putea concedia in mai aproximativ 80 la suta din cei 400 de angajati, in prezent aflati in somaj tehnic, daca proiectul nu avanseaza.

Citeste si: Revin protestele impotriva exploatarii de la Rosia Montana

GABRIEL RESOURCES, listata la Toronto dar condusa de la Londra, nu se asteapta la progrese semnificative in curand. Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei va vota la 7 mai asupra unei legi care ar acorda statut juridic special proiectului minier, permitand astfel pornirea acestuia.

Compania nu se asteapta, insa, la un vot favorabil, in parte din cauza opozitiei inca puternice a opiniei publice fata de proiectul minier si utilizarea procesului de extractie folosind cianura. Momentul este de asemenea important, noteaza The Glode and Mail. Intrucat proiectul de lege ocupa ultima pozitie pe ordinea de zi, exista o probabilitate ridicata ca sedinta parlamentara sa se incheie fara sa se ajunga la votul care priveste ROSIA MONTANA.

GABRIEL RESOURCES a amenintat in septembrie anul trecut ca va da in judecata autoritatile romane pentru pana la 4 miliarde de dolari din cauza “multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii”, scrie The Globe and Mail.

In acelasi timp, directorul irlandez al GABRIEL RESOURCES, Jonathan Henry, al saselea in acest post incepand de la mijlocul anilor ’90, a avertizat ca esecul autoritatilor de a aproba proiectul va afecta toata Romania.

Citeste si: Decizie soc luata de RMGC. 1.000 de familii din Apuseni vor fi afectate

“Cazul nostru este foarte solid si vom fi foarte clari ca efortul Romaniei de a atrage investitii straine va avea de suferit foarte mult”, a spus el.

Declaratia directorului a atras o reactie negativa la adresa companiei in Romania, dupa care GABRIEL RESOURCES a parut ca-si tempereaza amenintarile de a cere despagubiri de la autoritati.

“Vom recunoaste orice decizie luata de Guvern sau Parlament in privinta ROSIA MONTANA”, a declarat presedintele GABRIEL RESOURCES, Keith Hulley, intr-un comunicat la 11 septembrie.

Pregatirile pentru cazul de arbitraj indica faptul ca amenintarea companiei este cat se poate de valabila, scrie publicatia canadiana. Compania nu da detalii despre strategia sa si nu a specificat ce tratate vrea sa foloseasca pentru a-si sustine cazul.

“Nu putem comenta asupra niciunui aspect al vreunui caz de arbitraj international pe care l-am initia impotriva Romaniei”, a declarat Bobby Morse, purtator de cuvant al GABRIEL RESOURCES.

GABRIEL RESOURCES detine 80,69 la suta din actiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul roman, prin Minvest ROSIA MONTANA. Actinarii RMGC au aprobat la 1 noiembrie transferul pachetului de 19,31 a suta detinut de guvern de la Minvest Deva la Minvest ROSIA MONTANA, in urma reorganizarii companiei de stat.

Sursa foto: cotidianul.ro