Cancerul col uterin: sase femei MOR ZILNIC in ROMANIA

CANCERUL DE COL UTERIN este singurul tip de CANCER care poate fi prevenit printr-un vaccin, insa Romania este in continuare fruntasa atat in ceea ce priveste incidenta, cat si mortalitatea, iar zilnic sase femei pierd lupta cu aceasta boala.

Declaratia ii apartine medicului primar Cristian-Sever Oana. Potrivit acestuia, tari europene precum Elvetia sau Belgia au ales preventia si au implementat programe nationale de vaccinare inca din 2006, Australia, Portugalia si Germania din anul 2007, Danemarca din anul 2008, iar Statele Unite ofera vaccinul gratuit si baietilor, incepand din anul 2009.

La randul sau, presedintele Societatii Nationale pentru Medicina Familiei Rodica Tanasescu a declarat ca vaccinarea impotriva HPV a fost reintrodusa anul trecut in Calendarul de Imunizari, ca si vaccinare optionala, gratuita, pentru fetele cu varste intre 11 si 14 ani, cu data efectiva de incepere 1 octombrie 2013.

Citeste si: UN BOLNAV DE CANCER DOAR SUPRAVIETUIESTE IN SPITALELE DIN ROMANIA! DOVADA STA DATORIA TARII NOASTRE CATRE SPITALELE DIN STRAINATATE

” In doar 2 luni de la inceperea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea parintilor. Acest lucru ne demonstreaza faptul ca pericolele bolii sunt constientizate de un numar din ce in ce mai mare de parinti, ca avantajele vaccinarii sunt evidente pentru acestia si ca exista cerere, ceea ce ne motiveaza sa continuam munca noastra.”, a spus Tanasescu, citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, in cadrul programului SNMF de preventie a CANCERULUI DE COL UTERIN, initiat la finalul anului 2013, au fost organizate 25 seminarii de informare si educare in toate regiunile tarii.

Incepand cu anul 2013, cele doua metode principale de preventie a CANCERULUI DE COL UTERIN — vaccinarea impotriva HPV si screening-ul periodic — sunt prevazute si in legislatia din Romania.

Screeningul este disponibil femeilor cu varsta intre 25 si 64 de ani, printr-o scrisoare de trimitere oferita de medicul de familie. Printr-o monitorizare corecta a pacientelor, screening-ul periodic ajuta in prevenirea unui numar mare de cazuri de CANCER DE COL UTERIN, eficientizand, astfel, si costurile sistemului de sanatate.

Citeste si: TEST DE DEPISTARE A CANCERULUI DE COL UTERIN, LANSAT PE PIATA

Vaccinarea impotriva HPV are caracter optional, este prevazuta gratuit pentru fetele cu varsta intre 11 si 14 ani, printr-o solicitare scrisa, depusa de parinti, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejeaza impotriva tulpinilor 16 si 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de CANCERUL DE COL UTERIN, dar si impotriva tulpinilor 6 si 11 care provoaca 90% dintre cazurile de condiloame genitale.

CANCERUL DE COL UTERIN este cel mai frecvent tip de CANCER la femeile cu varste intre 15 si 44 de ani.

Sursa foto: sanatate.bzi.ro