Când ar putea fi deschise mall-urile din România! Anunțul făcut azi de ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, luni la Digi 24, că mall-urile și competițiile sportive vor fi, cel mai probabil, redeschise, respectiv reluate, după următoarele 3 luni, în funcție de evoluția cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus.

Nelu Tătaru a adăugat că măsurile de izolare și-au demonstrat utilitatea, iar presiunea pusă pe spitale s-a redus. „Măsurile de izolare funcționează și presiunea pe spitale e redusă. Măsurile de relaxare nu înseamnă reluarea competițiilor sportive, a mall-urilor și a centrelor comerciale. Ne gândim după următoarele 3 luni să redeschidem. Este o dinamică care trebuie evaluată”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a enumerat luni, la Digi24, și criteriile în funcție de care restricțiile vor începe să fie relaxate la noi în țară:

Numărul deceselor
Evoluția focarelor
Gradul de afectare a personalului medical
Aglomerația din ATI
Curba cazurilor noi

“Dacă observăm o scădere a numărului de cazuri noi timp de două săptămâni, de-abia după putem să ne gândim la alte metode (de prevenire a răspândirii virusului)”, a declarat Nelu Tătaru. “(Decizii privind relaxarea) vor veni când vom vedea acea curbă a cazurilor noi că începe să scadă și vom lua în funcție de fiecare comunitate în parte. Încă avem focare în expansiune, avem transmitere locală și la fiecare din ele avem motive sa fim precauți”, a spus ministrul.

“Rămânem la recomandările OMS privind testele PCR. Sunt teste de supraveghere, care ne arată cum trecem prin boală, dar trebuie dublate și de un test molecular. Aceste măsuri se referă la anumite relaxări privind orele la care putem ieși din casă, dar vor veni cu mai multe restricții cum sunt mască și mănuși. La anulare ne gândim să redeschidem anumite spații, anumite locuri de muncă “, a mai declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a respins planul potrivit căruia vârstnicii să fie scoși din familii în timpul pandemiei de coronavirus.  “Sunt multe propuneri de la Comitetul științific. Vom face o evaluare peste o săptămână. Când va veni vorba de relaxare, se va face pe fiecare localitate. Ne gândim să vedem în funcție de spitalele suport, ca cei asimptomatici să plece în zone tampon, să nu infecteze. Pana la un prim test negativ, sa fie duși in zonele tampon. Nu vom scoate vârstnicii din familii. Relaxarea va fi în funcție de ore, cu protecție, în mod diferit de categoriile de vârstă, și de fiecare localitate. Așteptăm să ajungem la un număr constant de cazuri, și apoi vedem. Va fi un program in care persoanele în vârstă se vor putea relaxa, nu e vorba de restricții”, a concluzionat ministrul Sănătății.

Sursa foto: gov