Când știi că ai nevoie de un aparat dentar?

Au nevoie doar copiii de un aparate dentare? Ce este, de fapt, aparatul dentar și care este scopul purtării acestuia? Este vorba doar de alinierea perfectă a dinților sau este vorba și de alte implicații pentru sănătatea dinților? În articolul de mai jos vei regăsi câteva dintre răspunsurile care îți vor clarifica lucrurile referitoare la necesitatea purtării unui astfel de aparat.

Ce este aparatul dentar?

În limbajul comun, oamenii discută despre aparat dentar, însă stomatologii discută mai degrabă despre tratament ortodontic. Pentru că purtarea unui aparat dentar este una dintre modalitățile de tratare a unor probleme stomatologice. Principalul obiectiv al purtării acestuia este reprezentat de recăpătarea unui zâmbet frumos, dar și de îmbunătățirea igienei bucale, de reducerea riscului de apariție a cariilor și de ocluzia corectă a maxilarului. Pe lângă impactul pe care îl are asupra aspectului estetic al pacientului, o aliniere dentară defectuoasă poate avea repercusiuni majore asupra sănătății: migrene, dureri de gât, probleme ale gingiilor, tulburări digestive și altele.

Așa cum în cazul lipsei unuia sau mai multor dinți poate fi nevoie de implant dentar, în cazul unui aspect defectuos al dinților, de o aliniere necorespunzătoare sau alte probleme de acest fel, este necesară și recomandată purtarea unui aparat dentar care constituie, practic, principala modalitate de tratare ortodontică. Aparatul dentar devine, astfel, o necesitate, nu un moft pentru a avea dinții perfect aliniați și un zâmbet frumos.

Cum vei ști că este posibil să ai nevoie de un aparat dentar?

Deși te-ai obișnuit, poate, să vezi mai degrabă copii sau adolescenți care poartă un astfel de aparat dentar, un tratament ortodontic de acest fel se adresează în aceeași măsură și adulților. Un adult care este pasibil de a purta un aparat dentar poate porni de la apariția unor semne. Dintre aceste semne care pot arăta nevoia de a purta un aparat dentar, poți identifica: suprapunerea dinților, dinții extrem de apropiați, problemele de mestecare, dureri de cap regulate, probleme de vorbire, dureri de maxilar.

Un tratament ortodontic clasic este aparatul dentar metalic. Acesta are aspectul unor fire metalice fine care permit mișcarea gradată a dinților pe arcada maxilarului. Un astfel de tratament poate dura de la câteva luni la câțiva ani, de regulă între 18 și 30 de luni. Acest tratament este cel mai vizibil, așadar cel mai puțin estetic, însă eficiența acestuia este una ridicată.