Cand vor fi gata lucrarile la sediul vechi al Primariei Capitalei

Lucrarile la vechiul sediu al Primariei Capitalei vor fi finalizate “la sfârşitul anului, începutul anului viitor”, a anuntat miercuri primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cu prilejul unei vizite pe santier.

“Consolidarea cladirii este realizata in proportie de 90%. Metoda este una de exceptie, este vorba despre un procedeu de izolare antiseismica a bazei cladirii, care consta in decuplarea structurii de vibratiile terenului si introducerea izolatorilor antiseismici. Acest procedeu a mai fost folosit pana acum in Romania doar la un corp al ASE, de pe Grivita (care a reprezentat un program pilot). Vom utiliza aceasta metoda si la consolidarea Arcului de Triumf”, a declarat Oprescu.

Primarul general al Capitalei a mai aratat ca, dupa consolidare, este garantata rezistenta cladirii pana la un cutremur de 9,8 grade pe scara Richter.

Citeste si: Primaria Capitalei a relansat licitatia pentru proiectarea si construirea salii polivalente din Complexul “Lia Manoliu”

In ceea ce priveste durata lucrarilor de consolidare, Oprescu a explicat ca acestea au inceput efectiv in urma cu doi ani, cand au fost obtinute toate autorizatiile. “Am lucrat o vreme cu Prefectura in cladire, institutie care, la vremea respectiva, nu dorea sa se mute. Am demarat in forta numai cand am reusit sa  mutam si Prefectura si Arhiva. Referitor la cea de-a doua etapa, de reabilitare a cladirii, aceasta se afla in procedura de atribuire, se vor finaliza in paralel si lucrarile de consolidare, 10% cat a ramas”, a spus Oprescu.

De asemenea, primarul general al Capitalei a mai anuntat ca se va incerca si obtinerea de fonduri europene pentru aceasta cea de-a doua etapa, in acest sens avand loc o discutie cu Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In cadrul celei de-a doua etape, de modernizare si reabilitare, se vor efectua lucrari de reabilitare, refunctionalizare, recompartimentare si restaurare a suprastructurii imobilului.

Proiectul are in vedere realizarea lucrarilor de arhitectura, refacerea spatiilor interioare, refacerea tuturor instalatiilor existente si montarea unei centrale termice performante, precum si lucrari de anvelopare exterioare, de conservare si restaurare a elementelor de fatada, avand in vedere valoarea istorica a cladirii care este monument istoric de categoria A.

De asemenea, la mansarda imobilului se vor amenaja spatii destinate birourilor, cu o suprafata totala de 2.000 de metri patrati. La subsol se va amenaja si dota o arhiva, iar sala Consiliului General va fi amenajata la standarde europene.

In cadrul acestei etape se va construi si o parcare subterana pe trei niveluri, cu o capacitate de 100 de locuri, la care se vor adauga si alte 42 de locuri in curtea interioara.

Valoarea aferenta a lucrarilor de consolidare este de 57.372.033 lei, fara TVA. Pentru cea de-a doua etapa valoarea pentru serviciile de proiectare, lucrarile de constructii, refunctionalizare si dotari aferente este 81.787.142 lei, fara TVA.

Sursa foto: PMB.