Candidatul PPE la presedintia CE: UE trebuie sa semneze in urmatoarele saptamani acordul cu Republica Moldova, pentru a evita situatia din Crimeea

Uniunea Europeana ar trebui sa semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova in urmatoarele saptamani, pentru a se evita ingerinte ale Rusiei similare cu cele din Ucraina, afirma Jean-Claude Juncker, candidatul PPE la functia de presedinte al Comisiei Europene.

UE ar trebuie sa semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova “in urmatoarele saptamani, pentru a o lua inaintea (presedintelui rus) Vladimir Putin, pentru a-l impiedica sa faca in R.Moldova ce a facut in Crimeea”, a declarat fostul premier luxemburghez pentru Die Welt am Sonntag, conform Mediafax, care citeaza EUObserver.

“Dupa evenimentele din Ucraina, a devenit foarte urgent ca europenii sa semneze Acordul de asociere cu R.Moldova foarte rapid, in urmatoarele saptamani. Altfel, Republica Moldova ar putea fi urmatoarea victima a agresiunii ruse. Putin reactioneaza doar la actiuni concrete ale UE, doar atunci cand ii spunem clar ca nu acceptam comportamentul lui”, a explicat Juncker.

Citeste si: NATO este preocupata de riscul unei interventii militare ruse in Transnistria

Potrivit presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Uniunea Europeana va semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova pana in iunie 2014. Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE in noiembrie 2013, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, dupa lucrarile Consiliului European de la Bruxelles, ca a solicitat devansarea termenului de semnare a Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeana pentru cel tarziu luna iunie, dar posibil si in mai. Potrivit sefului statului, aceasta devansare a fost primita pozitiv si la Summit-ul PPE, care s-a desfasurat cu o zi inainte de Consiliul European.

Sursa foto: caleaeuropeana.ro