KLAUS IOHANNIS, la lansarea candidaturii pentru UNIVERSIADA de Vara din 2021: Este un bun prilej de REGANDIRE A PRIORITATILOR de investitii in EDUCATIE si SPORT

Lansarea oficiala a CANDIDATURII ROMANIEI la organizarea UNIVERSIADEI de Vara din anul 2021 va avea loc marti, de la ora 17.00, in Aula Magna a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, la eveniment urmand sa participle si presedintele KLAUS IOHANNIS, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Student Sport.

UPDATE 18.51: Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat cu ocazia lansari oficiale a candidaturii Romaniei pentru organizarea UNIVERSIADEI de Vara din anul 2021 ca aceasta poate fi un bun prilej de REGANDIRE A PRIORITATILOR de investitii in EDUCATIE si SPORT.

“Imi face o deosebita placere sa ma aflu aici, in mijlocul atator oameni de valoare din mediul sportiv si academic, pentru a vorbi despre curajoasa dumneavoastra initiativa. Am venit la aceasta intalnire cu cateva ganduri. Inainte de toate, avem aceleasi valori. Participarea la competitii sportive presupune munca asidua si perseverenta, disciplina si rigurozitate, fair play, respectarea regulilor jocului. Pe aceleasi principii se poate cladi si un alt mod de a face politica. In al doilea rand, scopul pentru care v-ati adunat, acela de a da Romaniei un eveniment de anvergura internationala, nu este doar unul simbolic, ci are si consecinte practice”, a spus KLAUS IOHANNIS.

Seful statului a mai aratat ca de organizarea in Romania in anul 2021 a unei competitii de o asemenea anvergura, care sa implice studentii sportivi din intreaga lume, ar beneficia intreaga societate romaneasca.

“Nu in ultimul rand, scoala si sportul romanesc au nevoie de modele, care sa poarte, ca o stafeta, vointa, increderea si puterea de a face lucruri mari in slujba natiunii. Iar un asemenea eveniment reprezinta o sursa de inspiratie pentru tanara generatie. Si nu numai. Exista aici oameni dispusi sa-si angajeze prestigiul, resursele, timpul si energia pentru a construi un astfel de proiect. Le multumesc sincer. Efortul lor merita apreciere, respect si trebuie sa ne faca mai constienti de potentialul pe care il avem”, a mai spus presedintele Romaniei.

“Sunt dascal de profesie si stiu ca scoala romaneasca trebuie repusa pe picioare. Trebuie sa admitem ca invatamantul universitar si sportul de performanta sunt in suferinta in Romania de astazi. Un astfel de eveniment este un bun prilej de regandire a prioritatilor de investitii in aceste domenii. O competitie sportiva internationala, organizata in Romania, ar insemna beneficii economice si sociale, capital de imagine, investitii si incurajarea turismului. Dar in acelasi timp ar insemna, prin participarea atator sportivi universitari, recunoasterea si rasplatirea valorii, muncii si dedicatiei. Initiativa dumneavoastra ofera cadrul de a repune in discutie, intr-un mod serios si angajant, teme precum prezenta sportului in scoala romaneasca, activitatea fizica si un mod de viata echilibrat. Intre gradul de sanatate al tinerilor si bunastarea nationala exista, fara indoiala, o legatura directa. In fine, din punctul de vedere al dezvoltarii durabile, un eveniment sportiv major ar reprezenta o ampla oportunitate pentru marile centre universitare. Un astfel de eveniment ar aduce insa ceva mai presus de stadioane, locuri de cazare, sali de sport si turisti. Ar aduce la noi acasa emotia si solidaritatea pe care le inspira reusitele sportivilor nostri si imnul national intonat in cinstea lor”, a adaugat KLAUS IOHANNIS.

“Acesti mari sportivi care stau astazi in fata noastra stiu ca orice competitie este inainte de toate o lupta cu tine insuti. Propriile bariere, teama de a nu gresi sunt adesea provocari mai mari decat forta celorlalti competitori. Cel mai important adversar este absenta unei viziuni, a unei priviri asupra intregii competitii. Din acest punct de vedere, cel mai dificil este primul pas, precum cel pe care il faceti astazi. Va incurajez sa mergeti mai departe. Evident, un eveniment de o asemenea anvergura nu se poate organiza fara un plan limpede, fara o strategie clara. Sunt convins ca se vor gasi, atat din partea Guvernului, cat si a celorlalti factori implicati, si resursele financiare pentru ca planul organizarii Universiadei sa ne gaseasca pregatiti. Cred ca Romania are forta, capacitatea si determinarea necesara de a organiza mari evenimente sportive”, a conchis seful statului.

La conferinta de presa care va avea loc cu aceasta ocazie vor lua cuvantul, alaturi de presedintele Romaniei, unii dintre cei mai importanti sportivi romani: Nadia Comaneci, Andreea Raducan, Mihai Covaliu, dar si Eric Saintrond, Secretarul General al Federatiei Internationale a Sportului Universitar (FISU). De asemenea, conferinta beneficiaza de participarea extraordinara a Corului National de Camera Madrigal.

UNIVERSIADA este o manifestare sportiva si culturala internationala, organizata la fiecare doi ani intr-o alta tara, pe baza unei proceduri de selectie elaborata de FISU, fiind al doilea eveniment ca anvergura, dupa Jocurile Olimpice.

UNIVERSIADA se adreseaza studentilor sportivi din intreaga lume, care au ca principala preocupare studiul la cel mai inalt nivel de educatie si, in subsidiar, sportul de performanta.

Citeste si: Federatia a decis cand vor avea loc CAMPIONATELE EUROPENE DE GIMNASTICA din 2017, gazduite de Bucuresti

Organizarea UNIVERSIADEI de Vara din 2021 ar fi cel mai mare proiect de tara dupa intrarea in NATO si UE, considera initiatorii acestui proiect. Pentru ca acest plan sa devina posibil este necesara sustinerea Guvernului in vederea depunerii candidaturii de catre Federatia Sportului Scolar si Universitar (FSSU) si achitarea taxei de inscriere in valoare de 10.000 de euro, pana pe data de 31 martie 2015.

Romania a primit, in septembrie 2014, invitatia oficiala de a participa la procedura de depunere a candidaturii pentru organizarea UNIVERSIADEI de Vara din 2021, din partea domnului Eric Saintrond, Secretarul General al Federatiei Internationale a Sportului Universitar, cu sediul la Lausanne.

“Cred ca Romania are nevoie de acest proiect din toate punctele de vedere. Romania este ceea ce noi transmitem despre ea, iar sportul de performanta ne-a facut sa existam peste tot in lume. Vrem sa fim cunoscuti ca o tara a campionilor”, a declarat Adrian Socaciu, fondator si presedinte al Asociatiei Student Sport.

Programul UNIVERSIADEI de Vara include zece sporturi obligatorii (totalizand 13 discipline) si pana la trei sporturi optionale. Disciplinele obligatorii sunt: atletism, baschet, scrima, fotbal, gimnastica artistica, gimnastica ritmica, judo, natatie, sarituri in apa, polo, tenis de masa, tenis, volei. La lista sporturilor obligatorii, din 2017 se va adauga taekwondo, iar din 2019 tirul cu arcul.

Citeste si: UNIVERSIADA din 2021 ar putea fi gazduita de Romania

Romania a organizat pana acum o singura UNIVERSIADA, in anul 1981, acesta fiind, de altfel, si cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodata in tara noastra. Universiada de vara din 1981 s-a bucurat de participarea a 2.930 de sportivi din 86 de tari si a peste 200.000 de spectatori. In acel an, sportivii romani au obtinut medalii la toate cele zece discipline ale UNIVERSIADEI si au ocupat locul doi in clasamentul final.

Gazduirea unui astfel de eveniment in tara noastra va avea un impact economic, social si turistic major. Nu trebuie sa uitam — se mai arata in comunicat — ca unul dintre elementele importante prin care sportul isi pune amprenta asupra economiei unei tari este organizarea de evenimente sportive de amploare, cum este si Universiada de Vara din 2021. In acelasi timp, un astfel de proiect ar putea constitui un imbold important pentru tineri catre activitatea fizica constanta si catre un mod de viata echilibrat, dar si o ocazie extraordinara de promovare a imaginii Romaniei. Mai mult, UNIVERSIADA este retransmisa de peste 100 de canale de televiziune, fiind reflectata amplu pe internet, retelele de socializare, la radio si in presa scrisa.

Organizarea UNIVERSIADEI de Vara 2021 in Romania va reprezenta o oportunitate majora de dezvoltarea durabila a brand-ului de tara, dar si de construire pe termen lung a strategiei de crestere a veniturilor si a calitatii vietii in Romania.

Acest proiect este sustinut de mari campioni ai Romaniei precum: Nadia Comaneci, Andreea Raducan, Sandra Izbasa, Corina Ungureanu, Vasile Tomoiaga, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipa, Valeria Racila, Mihai Covaliu, Nicu Vlad, Alina Dumitru, Doina Melinte, Maricica Puica, Carmen Bunaciu, Andrei Iosep, Radu Cosmin, Alexandru Dedu, Narcisa Lecusanu, Virgil Stanescu, Razvan Burleanu, Miodrag Belodedici, Jean Vladoiu, Monica Iagar, Elizabeta Samara si multi altii.

Sursa foto: facebook.com