PROGNOZA METEO PENTRU WEEKEND! Dupa CANICULA vin FURTUNILE

Meteorologii au emis, joi, o noua informare de canicula si disconfort termic, valabila pentru zilele de vineri si sambata, in toata tara.

UPDATE 2: Meteorologii au actualizat sambata, la amiaza, informarea meteo de canicula valabila pentru azi si maine. In plus, au adaugat detalii despre schimbarea vremii care se va produce incepand de duminica noapte.

Sambata vremea va fi caniculara in cea mai mare parte a zonelor de campie si de podis, iar, duminica, pe arii relativ extinse in Oltenia, Muntenia si local in Moldova si Transilvania.

Se vor inregistra temperaturi maxime care vor atinge frecvent 35…36 de grade, iar in extremitatea de sud a tarii, cu totul izolat, 37 de grade.

Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatura-umezeala (ITU) urmand sa atinga si sa depaseasca usor pragul critic de 80 de unitati, local, in special in regiunile sud-vestice si sudice, arata ANM.

Meteorologii atrag atentia intr-o nota ca, in noaptea de duminica spre luni, in regiunile vestice si nord-vestice, iar luni ziua si in restul teritoriului vor fi intervale cu instabilitate atmosferica accentuata, ce se va manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, vijelii si caderi de grindina.

UPDATE 1: Vremea in tara

Vineri

Vremea va fi calduroasa, local caniculara dupa-amiaza in regiunile sudice si sud-vestice, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi usor pragul critic de 80 de unitati in special in Campia Romana si in Campia de Vest. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 30 si 36 de grade, iar cele minime intre 12 si 23 de grade, mai coborate in estul Transilvaniei, spre 9 grade. Cerul va fi variabil, cu innorari trecatoare dupa-amiaza si seara in zona montana, unde izolat vor fi ploi de scurta durata si descarcari electrice. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari in prima parte a zilei in sud-est.

Sambata

Vremea calduroasa va persista, in orele pranzului local va fi canicula in zonele de campie si de podis, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi usor pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime vor avea valori de la 27…28 de grade pe litoral, pana la 37 de grade in sudul Olteniei si in sud-vestul Munteniei, iar cele minime se vor incadra intre 11 si 24 de grade, mai scazute in depresiuni. Cerul va fi variabil, cu innorari dupa-amiaza in zonele montane si submontane, iar spre sfarsitul noptii in extremitatea vestica si nord-vestica, unde izolat vor fi averse si descarcari electrice. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari de scurta durata in timpul ploilor.

Duminica

In vestul si nord-vestul tarii, dar si in zonele montane, vremea va deveni in general instabila, iar temperatura aerului va fi in scadere. Innorarile vor fi temporar accentuate si vor fi averse, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, posibil vijelii si izolat caderi de grindina. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor fi local insemnate. In restul teritoriului vremea se va mentine calduroasa, pe arii restranse caniculara dupa-amiaza. Cerul va fi variabil, iar manifestari specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala pe arii restranse, in cursul noptii. Temperaturile maxime se vor incadra intre 24 si 35 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse intre 11 si 22 de grade, mai scazute in depresiuni.

Luni

Vremea va fi in general instabila, iar temperatura aerului va fi in scadere si in centrul, sudul si estul tarii. Innorarile vor fi temporar accentuate si local vor fi averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, posibil vijelii si izolat caderi de grindina. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor fi pe arii restranse insemnate. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 19 si 29 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse intre 9 si 20 de grade.

Vremea in Capitala

Vineri

Vremea va fi calduroasa, caniculara dupa-amiaza, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitati. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab si moderat. Temperatura maxima va fi de 34…35 de grade, iar cea minima de 16…18 grade.

Sambata

Vremea va fi in continuare calduroasa, caniculara dupa-amiaza, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitati. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab si moderat. Temperatura maxima va fi de 35…36 de grade, iar cea minima va fi de 16…18 grade.

Duminica

Vremea se va mentine calduroasa. Temperatura maxima va fi de 33…34 de grade, iar cea minima de 17…19 grade. Cerul va fi variabil, cu unele innorari spre sfarsitul intervalului, dar conditiile pentru averse si descarcari electrice vor fi reduse. Vantul va sufla slab si moderat.

Luni

Temperatura aerului va fi in scadere, astfel incat maxima se va situa in jurul valorii de 26 de grade, iar minima va fi de 14…16 grade. Cerul va avea innorari temporar accentuate si vor fi averse si descarcari electrice. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari de scurta durata in timpul ploilor.

STIRE INITIALA

In intervalul mentionat, vremea va fi calduroasa in toate regiunile, local caniculara vineri in regiunile sudice si sud-vestice, iar sambata in toate zonele de campie si de podis, se arata in comunicatul ANM. Astfel, se vor inregistra temperaturi maxime de 34…36 de grade, iar in sudul Olteniei si sud-vestul Munteniei, izolat chiar 37 de grade.

De asemenea, indicele temperatura-umezeala local va atinge si depasi usor pragul critic de 80 de unitati in special in Campia Romana si in Campia de Vest. Incepand de duminica, temperaturile vor scadea treptat, chiar daca in sudul, centrul si estul tarii vremea se va mentine calduroasa, pe arii restranse chiar caniculara. Maximele nu vor mai depasi insa 34 – 35 de grade.

Ceva mai repede se va racori in regiunile vestice, unde instabilitatea atmosferica se va accentua treptat, iar temperatura va fi in scadere.

Sursa foto: realitatea