Cantaretii bisericesti, fara salarii 3 luni dintr-o greseala a Curtii de Conturi

Cantaretii bisericesti, fara salarii 3 luni dintr-o greseala a Curtii de Conturi

O greseala a Curtii de Conturi a lasat fara salarii mii de cantareti bisericesti. Patriarhia Romana explica, intr-un material transmis presei, ca in mai multe judete, mii de cantareti bisericesti, de la toate cultele recunoscute in Romania, au ramas fara salarii timp de peste trei luni, dupa ce au fost asimilati gresit de catre reprezentantii Curtii de Conturi unei functii clericale specifice unui anumit cult.

“In mai multe judete, reprezentantii Curtii de Conturi au interpretat eronat functia neclericala de cantaret bisericesc, specifica in Biserica Ortodoxa Romana, pe care au asimilat-o cu functia clericala de cantor proprie unui alt cult recunoscut. Ca urmare a acestei interpretari eronate, sprijinul salarial de la bugetele locale pentru personalul neclerical din mai multe judete a fost intrerupt in ultimele luni”, explica Patriarhia Romana, intr-un material remis presei.

Mai multe eparhii din tara au sesizat Patriarhiei Romane faptul ca reprezentantii locali ai Curtii de Conturi au oprit plata personalului neclerical. in aceste conditii, Patriarhia a sesizat Curtea de Conturi, care a rezolvat problema.

Citeste si: NOUA LEGE FUNERARA, in vigoare din toamna. Inmormantarea, cu preot sau fara?

“La sfarsitul lunii iulie, Curtea de Conturi, dupa o analiza atenta a situatiei in urma unei adrese a Patriarhiei Romane, a clarificat aceasta problema, astfel ca personalul neclerical din judetele respective isi va reprimi sprijinul financiar de la bugetele locale, conform Legii 284/2010”, au precizat reprezentantii Patriarhiei.

Potrivit legislatiei in vigoare, personalul clerical al Cultelor din Romania primeste contributia la salariu de la bugetul de stat, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, iar personalul neclerical, de la bugetele locale (consilii judetene).

Din cele 19.000 de posturi neclericale, Biserica Ortodoxa Romana are aproximativ 5.700 de cantareti bisericesti, care primesc sprijin salarial de la bugetele locale, restul posturilor neclericale apartinand celorlalte culte recunoscute in Romania.