Caras-Severin: Prefectul Nicolae Miu Ciobanu, lasat liber dupa audierea la DIICOT

PREFECT, CARAS SEVERIN, NICOLE MIU CIOBANU, AUDIERI, DIICOT, PERCHEZITII, FIRMA DE SECURITATE, ACTIONAR, LIBER

Prefectul judetului Caras-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a fost audiat, miercuri, la sediul DIICOT Caras-Severin, in urma perchezitiilor care au avut loc la o firma de securitate din Resita, la care reprezentantul Guvernului in teritoriu a fost actionar, dupa care a fost lasat sa plece acasa, informeaza Agerpres.

“Domnul prefect a fost administrator la o societate comerciala, pentru o perioada scurta, de circa jumatate de an, unde, probabil, angajatii au facut anumite ilegalitati. Va fi un proces de durata, dar domnul prefect a fost doar audiat, dupa care a plecat acasa, deoarece nu a avut si nici nu are nicio implicare in respectivele fapte”, a declarat, pentru AGERPRES, avocatul prefectului, Lucian Cristian.

Miercuri, au avut loc 77 de perchezitii, in 19 judete din tara, fiind puse in aplicare 32 de mandate de aducere, pentru persoane banuite de evaziune fiscala si spalare de bani.

Actiunea vizeaza un dosar penal care are ca obiect un grup infractional organizat constituit in judetul Caras-Severin, prejudiciul total cauzat bugetului de stat fiind de aproape 25 milioane lei.

Prefectul Nicolae Miu Ciobanu, a fost condus, miercuri, la audieri, in urma perchezitiilor care au avut loc la sediul unei firme de securitate, banuita de operatiuni ilicite, in cadrul careia acesta a fost administrator intre anii 2010 — 2012.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in cauza respectiva exista suspiciunea rezonabila ca, incepând cu anul 2010, pe raza judetului Caras-Severin, s-a constituit un grup infractional organizat specializat in activitati din sfera criminalitatii economico-financiare si spalare de bani, in scopul fraudarii bugetului consolidat al statului.

In vederea asigurarii unei activitati infractionale calificate si organizate, grupul a actionat pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit, se precizeaza in comunicat.

Primul palier a avut un rol decizional si de coordonare, asigurat de catre liderul gruparii care a controlat  intreaga activitate infractionala, precum si de persoane apropiate care au avut ca sarcina monitorizarea punerii in aplicare a dispozitiilor acestuia.

Din palierul cu rol de executie au facut parte membrii ai gruparii care initial au fost angajati in societate, iar ulterior, din dispozitia liderului, au avut calitatea de administratori/asociati ai unor societati, cele mai multe dintre ele de tip ‘fantoma’. De asemenea, din acest palier, au facut parte cei care au aderat ulterior la grupul infractional, cu diverse roluri in societate (recrutarea de persoane dispuse sa infiinteze societati comerciale fantoma, asigurarea legaturii intre membrii gruparii).

Din palierul de sprijin au facut parte persoane care, fara a fi implicate direct in activitatea de evaziune fiscala si spalare de bani, au desfasurat alte activitati infractionale (persoane din cadrul autoritatilor statului, functionari bancari), care au acceptat sa fie infiintate societati comerciale la adresa acestora sau transferul unor bunuri in scopul ascunderii provenientei acestora sau a evitarii luarii unor masuri procesuale (sechestre).

In acelasi comunicat se spune ca liderul grupului a coordonat si societati care au desfasurat o activitate comerciala ‘la vedere’, participând la licitatii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalitati, aceasta activitate era transferata catre societatile comerciale de tip fantoma care erau utilizate temporar iar ulterior radiate. O alta latura a activitatii infractionale consta in transferarea angajatilor societatilor ‘curate’ catre societati ‘fantoma’, in baza unor contracte in care acestea din urma preluau si obligatiile fiscale aferente, fara a incasa insa niciun profit din aceasta activitate comerciala aparent legala (inchirierea de forta de munca).

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este in suma de aproximativ 25 milioane lei.

Actiunea a fost realizata cu sprijinul  Inspectoratului de Politie al Judetului Caras-Severin, Directia Generala Anticoruptie — Serviciul  Judetean Anticoruptie Caras-Severin, a Inspectoratului de Jandarmi al Judetului Caras-Severin, a Brigazii Mobile de Jandarmi Timisoara.

 Sursa foto: renasterea