CARDUL DE SANATATE va fi OBLIGATORIU numai dupa o perioada de PROBE

CARDUL NATIONAL DE SANATATE va fi OBLIGATORIU, in 2015, numai dupa o perioada de PROBA care ar putea dura trei luni, in care sistemul actual va functiona simultam cu cel nou, a declarat miercuri, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

“Estimam ca distribuirea CARDULUI NATIONAL DE SANATATE sa se incheie in noiembrie. Dupa distribuirea cardului national, va urma o perioada in care vor rula in paralel cele doua sisteme, pentru ca atat asiguratii, cat si furnizorii de servicii medicale sa se acomodeze cu aceasta solutie informatica si pentru a depista si a remedia eventualele probleme depistate in functionarea acestei solutii informatice. Aceasta perioada de proba am estimat-o la trei luni, poate fi mai mare sau mai mica. Vom vedea”, a spus presedintele CNAS, citat de Mediafax.

Astfel, utilizarea CARDULUI DE SANATATE ar putea deveni OBLIGATORIE in jurul datei de 1 martie 2015, potrivit lui Ciurchea.

“Sigur, putem face estimari legate de utilizarea OBLIGATORIE a cardului. Probabil, de la 1 martie. Dar, pana atunci, orice posesor de card poate cere medicului de familie initierea cardului”, a mai spus presedintele CNAS.

Citeste si: Distribuirea CARDURILOR DE SANATATE va incepe la 18 septembrie

Pana cand utilizarea acestui instrument va fi OBLIGATORIE, este necesar ca furnizorii de servicii medicale sa achizitioneze cititoarele de carduri, care costa cel mult 50 de euro bucata. Fara acestea, cardurile nu vor putea fi utilizate atunci cand asiguratii le vor prezenta.

Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, spune ca, “principial, medicii de familie nu sunt de acord sa-si cumpere cititoare, dar le vor cumpara”.

“Nu suntem de acord, principial. Este un proiect al CNAS, care pe mine, medic de familie, nu ma ajuta. (…) Daca (CNAS – n.r.) ar fi achizitionat cititoare, prin licitatie nationala, sigur toate ar fi avut aceleasi caracteristici tehnice si fiabile. Ar fi costat mai putin, poate chiar la jumatate de pret. Asa, noi nu stim ce sa cumparam. Luam unul, se strica, ce mai facem? “, a declarat presedintele SNMF.

Un alt medic de familie spune ca nu ar vrea sa cumpere cititor de carduri, deoarece cheltuielile cu cabinetul au crescut oricum foarte mult, iar acest lucru “nu intereseaza pe nimeni”.

Presedintele CNAS subliniaza ca medicii de familie trebuie sa cumpere aceste cititoare. Altfel, din 2015, cand cardurile vor fi OBLIGATORII, medicii risca sa nu mai poata intra in contract cu casa de asigurari de sanatate.

CARDURILE DE SANATATE sunt distribuite, din 19 septembrie, asiguratilor din Capitala. Din aceasta saptamana, ele ajung si la asiguratii din tara.

CARDUL DE SANATATE primit acasa de asigurat, prin posta, este inactiv. Dupa ce va intra in posesia CARDULUI DE SANATATE, asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului national (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinatie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus si confirmat personal de catre pacient.

Citeste si: Romanii POT BENEFICIA in continuare de SERVICII MEDICALE in STRAINATATE, potrivit CNAS

Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Acest pin va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea si, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sanatate este optionala si se realizeaza doar la medicul de familie. Aceasta etapa nu este obligatoriu sa se realizeze concomitent cu activarea cardului.

Cardul national va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurarilor de sanatate vor fi cheltuiti mai eficient si mai transparent, sustine CNAS.

Potrivit Legii sanatatii nr. 95/2006, CARDUL NATIONAL DE SANATATE trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007, insa a fost amanat pana in 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfarsitul lui 2012, in judetul Arad. Din iunie 2014, in cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienti din 79 de centre private, care fac dializa.