Cardurile de sanatate, in impas. Pana la urma, tot medicii de familie le vor distribui

card-sanatate-medici-familie

Distribuirea cardurilor de sanatate se afla in blocaj. Presedintele CNAS, Cristian Busoi, a declarat intr-un interviu in Viata Medicala ca se va apela tot la medicii de familie pentru distribuirea cardurilor electronice de sanatate. Daca s-ar apela la serviciile Postei, atunci s-ar cheltui foarte multi bani, bani care trebuie folositi in folosul bolnavilor, potrivit sefului CNAS.

“Sunt dispus sa gasim solutii alternative. In acest moment nu am solutie alternativa decat aceea de a-i solicita, de a-i ruga pe medicii de familie sa faca acest lucru. Este o cerinta foarte clara in legea 95. Daca legea ar fi modificata si s-ar gasi alte modalitati, atunci putem discuta”, a spus Busoi.

“Eu insa va pot spune foarte ferm si foarte clar ca nu pot fi de acord sa cheltuim 5-7 milioane de Euro din banii bolnavilor de cancer, din banii spitalelor, chiar din banii medicilor de familie, pentru a plati servicii postale, servicii de distributie, in conditiile in care oricum medicii de familie trebuie sa faca initializarea cardului”, a mai precizat presedintele CNAS.

“Trebuie sa-l bage in cititor, trebuie sa-l roage pe pacient sa-i schimbe PIN-ul, sa introduca niste date. Momentul in care faci aceasta munca importanta, pentru care le vom multumi in mod clar, poate fi si momentul in care distribuie propriu-zis cardul”, a mai declarat Busoi.

Numai ca declaratia lui Busoi vine dupa ce Ministerul Sanatatii anunta, cu cateva zile inainte, ca distribuirea cardurilor de sanatate ar putea sa nu implice medicii de familie. Apoi, acestia medicii de familie au spus ca nu doresc sa distribuie si sa editeze datele de pe cardurile de asigurat deoarece aceasta ar consuma timp, “reducand si mai mult timpul alocat consultatiei medicale, in detrimentul pacientului”.

In plus, reprezentantii medicilor de familie subliniaza ca acest proiect al cardului electronic este proiectul CNAS, nu al medicilor de familie si ca “in nicio tara unde se folosesc cardurile de sanatate, acestea nu au fost distribuite de medici”.