CARE ESTE CEL MAI URAT ANIMAL DIN LUME? Vezi ce a decis o societate britanica de biologie

PESTELE PATA-DE-CERNEALA (eng. BLOBFISH) a castigat concursul Societatii de Prezervare a Animalelor Urate (Ugly Animal Preservation Society) si a primit ”onoarea” de a deveni mascota oficiala a organizatiei , anunta BBC. Totodata, pestele devine neoficial CEL MAI URAT ANIMAL DIN LUME.

Societatea si-a inceput activitatea printr-o seara de comedie cu tema stiintifica, si a creat campania pentru o mascota ca sa atentia asupra speciilor care nu pot fi considerate cele mai frumoase. Castigatorul a fost anuntat la Festivalul Britanic de Stiinta de la Newcastle.

Biologistul si prezentatorul de televiziune Simon Watt, presedintele Societatii pentru Prezervarea Animalelor Urate, spune ca spera ca aceasta campanie sa atraga atentia si asupra altor amenintari cu care se confrunta aceste animale ciudate, dar minunate.

“Abordarea noastra traditionala pentru a prezerva animale este egoista.” a spus Simon Watt. “Noi protejam doar animalele cu care relationam fiindca sunt dragute, cum ar fi ursii panda. Daca amenintarea disparitiilor in lumea animala este asa de rea cum pare, atunci daca ne concentram doar pe megafauna carismatica pierdem ideea principala. Nu am nimic contra ursilor panda, dar acestia isi au proprii lor suporteri. Alte specii au nevoie si ele de ajutor”, a mai adaugat biologul.

Pentru aceasta campanie, Simon Watt a lucrat cu mai multi comedianti, fiecare creand un mesaj pe Youtube pentru animalul pe care l-au sustinut. Audienta a fost rugata sa-si voteze favoritul. Blobfish a castigat cu peste 10.000 de voturi.

Ciudata creatura traieste pe coasta de sud-est a Australiei si a Tasmaniei, la adancimi intre 600 si 1.200 de metri, unde presiunea atmosferica este de zeci de ori mai mare decat la nivelul marii. Corpul sau gelatinos este doar un pic mai dens decat apa, astfel incat animalul isi petrece tot timpul leganandu-se prin adancuri. Se hraneste cu crabi si homari si astfel este amenintat de activitatea piscicola. Desi este necomestibil, pestele cu aspect de morocanos este prins dese ori in plasele pescarilor.

Celelalte animale de pe lista au la randul lor habitatului natural supus unor asemenea amenintari, iar cu aceasta campanie se doreste ca atentia sa fie atrasa in special asupra mediului in care traiesc, nu neaparat a speciilor. Celelalte patru animale din topul voturilor au fost: KAKAPO-ul (singurul papagal din lume care nu zboara), AXOLOTL (salamandra care niciodata nu trece de stadiul de mormoloc), BROSCUTA DE TITICACA (are o capacitate pulmonara foarte slaba si respira mai ales prin piele) si MAIMUTA PROBOSCIS (cunoscuta ca “maimuta cu nas lung”).

*sursa: crainicul.ro

*sursa foto: bbc.co.uk