Care este prima localitate ce intră în carantină după prelungirea stării de alertă în țara noastră

Prima localitate din România care intră, de astăzi, în carantină este satul Cartojani din Județul Giurgiu. În această localitate au fost convirmate pozitiv cu noul coronavirus peste 30 de persoane, iar măsura va fi luată pentru o perioadă de 14 zile.

Prefectul de Giurgiu, Aneta Matei, a declarat la Digi 24 că în perioada 13 – 20 iulie în satul Cartojani din comuna Roata de Jos au fost confirmate cu COVID 32 de persoane, la o populație de 3.700 de oameni, ceea ce înseamnă o rată de peste 8 la mia de locuitori. Ea a precizat că localitatea va intra în carantină de la ora 17.00, pentru 14 zile. “Am vorbit cu primarul din localitate, forțele de ordine sunt deja în teren”, a declarat prefectul de Giurgiu pentru sursa citată.

Criteriile privind carantina zonală au fost aprobate printr-un ordin al ministrului Sănătății publicat miercuri în Monitorul Oficial:

trend crescător pentru ultimele 14 zile;

rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri la 1.000 de locuitori);

ponderea majoritară a cazurilor de infecţie în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi medicale);

ponderea populaţiei în vârstă de 65 de ani şi peste atât în localitate, cât şi în zonele rurale ale judeţului;

personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu cazurile confirmate;

personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi/confirmaţi cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie;

gradul de ocupare a paturilor atât pe secţiile COVID cât şi pe ATI (mai mare de 90%) cu pacienţi din zona respectivă;

populaţia din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.

Sursa foto: adevarul