Care sunt cele mai frecvente greșeli la proba practică a examenului auto?

Care sunt cele mai frecvente greseli in timpul examenului teoretic? Una dintre cele mai mari provocari pe care le au elevii scolilor de soferi este sa treaca peste proba teoretica a examenului. Statisticile arata ca doar 30% dintre cei care sustin examenul ajung sa il promoveze din prima, ceea ce nu este deloc incurajator.

Desi majoritatea celor care nu promoveaza se lovesc de examenul teoretic, exista si foarte multi care ajung sa faca greseli majore la examenul practic.

Una dintre cele mai mari greseli este legata tot de partea teoretica, multi elevi invatand legislatia rutiera veche. Este foarte important sa fii la curent cu noul cod rutier atunci cand inveti pentru examenul auto, deoarece in fiecare an exista o multime de modificari majore asupra legislatiei. Pentru a evita aceasta greseala, este important sa citesti carti de legislatie auto tiparite cat mai recent, sa rezolvi chestionare DRPCIV actuale si sa pui intrebari atunci cand ai anumite nelamuriri in trafic. O teorie bine invatata este echivalentul unui examen practic pe jumatate luat.

Daca baza teoretica este bine pusa la punct, este important sa te informezi in legatura cu cele mai frecvente grseli facute in timpul examenului practic.

  1. Procedezi gresit la intersectie. Foarte multi cursanti sunt depunctati in intersectii, deoarece nu folosesc oglinda retrovizoare corect, nu semnaleaza la timp, nu folosesc treapta de viteza corespunzatoare sau mai rau, nu se asigura.
  2. Schimbarea directiei de mers fara asigurare si fara semnalizare. Orice schimbare de banda si orice schimbare a directiei de mers trebuie sa fie insotite de o asigurare temeinica si de semnalizare. Pe fondul emotiilor, foarte multi dintre cei care sustin examenul uita de aceste detalii, ceea ce este periculos si poate sa duca la depunctare;
  3. Manuirea gresita a volanului. In viata de zi cu zi soferii fac o serie de greseli privind modul in care folosesc volanul: fie tin o singura mana pe volan, fie il lasa sa se intoarca din inertie in curbe, fie tin mainile incrucisate atunci cand iau o curba. Astfel de greseli pot fi taxate destul de dur in timpul examenului.
  4. Greseli privind parcarea. Parcarea le pune foarte multe probleme soferilor, mai ales atunci cand spatiile in care se parcheaza sunt stramte. Procedeul de parcare necesita miscari sincronizate, atentie foarte mare si o buna cunoastere a masinii. In timpul orelor de condus, parcarile trebuie sa fie una dintre principalele preocupari.
  5. Schimbarea gresita a treptelor de viteza. O alta greseala mare este schimbarea gresita a treptelor de viteza si neadaptarea la conditiile de drum. In portiunile de drum cu obstacole, cu gropi si cu foarte multe curbe, este important sa se adapteze viteza si sa se schimbe treptele cat mai corect;
  6. Conducerea mult prea lenta. Nici conducerea lenta nu este acceptata in timpul examenului. Elevii care conduc foarte incet, opresc fara motiv sau ezita foarte mult in trafic sunt depunctati. Motivul este simplu: acestia pot incurca destul de mult traficul.
  7. Nerespectarea culorii semaforului. Trecerea pe culoarea rosie a semaforului sau pe culoarea galbena pot duce la depunctare si la pierderea examenului.
  8. Neacordare de prioritate. Este foarte important sa se acorde prioritate in situatiile care cer acest lucru. Prioritatea in intersectii sau prioritatea acordata pietonilor pe trecere sun extrem de importante.

In general, toate greselile din timpul examenului auto se fac din cauza emotiilor sau din cauza neatentiei. Tocmai de aceea, este bine sa te asiguri ca esti 100% concentrat in momentul in care sustii examenul si ca lasi emotiile deoparte. Pentru asta, trebuie sa te odihnesti foarte bine, sa fii stapan pe elementele teoretice, sa ai suficient de multe ore de condus si sa nu privesti un esec ca pe o tragedie. Daca nu reusesti sa promovezi, examenul auto poate fi dat de mai multe ori fara probleme. Ceea ce este important este ca in momentul in care ajungi sa conduci cu permisul in buzunar sa o faci foarte corect. Carti de legislatie auto

noul cod rutier