Care sunt cele mai nocive obiceiuri pentru dantură și cum scapi de ele

Cunoașterea informațiilor de bază necesare pentru menținerea sănătății dentare reprezintă un aspect foarte important pentru o viață sănătoasă, aceasta influențând și alte funcții ale organismului. Vizitele periodice la medicul stomatolog, îngrijirea și curățarea dinților prin periaj de minimum două ori pe zi și utilizarea aței dentare sunt cele mai necesare și cunoscute opțiuni pentru o dantură cât mai sănătoasă.

Cu toate acestea, pentru o dantură sănătoasă trebuie ținut cont și de factorii externi care pot crea probleme serioase precum, inflamarea gingiilor, distanțarea sau spargerea dinților și chiar pierderea acestora. Descoperă în continuare care sunt cele mai nocive obiceiuri pentru dantură și cum scapi de ele!

Periajul incorect

Deși pare simplu, periajul trebuie realizat conform recomandărilor medicilor. Periajul prea rar sau deloc favorizează apariția bacteriilor și a depunerii de tartru, periuțele moi nu curăță suficient de bine dantura, iar cele dure rănesc gingia și poate apărea retracția gingivală.

Periajul corect se face de minimum 2 ori pe zi, cele mai importante momente fiind dimineața și seara, dar și după ce mâncăm, cel puțin 3-5 minute, cu mișcări corecte. Astfel, se pot evita cele mai multe probleme de la nivelul danturii. De 2 ori pe an este esențial să-ți faci un periaj profesional, iar pentru asta poți apela oricând la un stomatolog Bucuresti care să te îndrume.

Fumatul

Fumatul este printre cele mai dăunătoare acțiuni asupra organismului, atât la nivelul cavității bucale, dar și a altor organe vitale. Fumatul cauzează cele mai multe probleme la nivelul danturii. Din cauza aportului scăzut de oxigen, tartrul se va depune în cantități mai mari. Fumătorii sunt mult mai predispuși să își piardă dinții din cauza bolilor gingivale și totodată riscul apariției cancerului oral este mult mai crescut.

8 din 10 fumători își pierd în timp cea mai mare parte din dantură, fiind nevoiți să apeleze la proteza dentara. Pentru a putea evita toate aceste neplăceri, medicul de familie te poate ajuta în organizarea unui plan pentru a putea renunța la fumat.

Roaderea

Roaderea unghiilor, a pixurilor și creioanelor dar și a altor obiecte reprezintă cele mai comune obiceiuri, mai ales în condiții de stres. Totuși, trebuie știut faptul că sunt introduse mult mai multe bacterii în cavitatea orală, iar din cauza presiunii dinții se tocesc sau chiar se poate denatura smalțul dentar, iar în timp, problemele dentare vor fi inevitabile.

Asemenea unei lovituri, șocurile mecanice de la nivelul cavității bucale produc efecte pe termen lung asupra organismului. Tocirea sau denaturarea smalțului dentar pot provoca în timp probleme de masticație. Pentru a evita astfel de situații, medicii recomandă înlocuirea acestor obiceiuri nocive cu obiceiuri de relaxare prin care organismul să nu fie afectat.

Gheața și obiectele tari

Precum roaderea diferitelor obiecte, mestecarea cuburilor de gheață este la fel de nocivă. Temperatura redusă a cuburilor de gheață contractă smalțul dentar iar duritatea acesteia poate produce fisurarea dinților sau chiar ruperea acestora.

Utilizarea dinților pe post de instrumente, în vederea deschiderii dopurilor de sticlă sau desfacerea ambalajelor, reprezintă un șoc mecanic la care aceștia sunt supuși și poate apărea de asemenea, fisurarea sau ruperea lor. Recomandarea medicilor stomatologi este de a nu utiliza dinții în scopuri de forță pentru a asigura stabilitatea acestora pe termen îndelungat.

Sănătatea orală nu trebuie neglijată, iar controalele sunt recomandate periodic pentru a putea preveni orice denaturare la nivelul dinților, înainte de a fi prea târziu.