Care sunt cele zece greşeli care îţi distrug liniştea interioară

Care sunt cele zece greşeli care îţi distrug liniştea interioară. Puterea mentală şi pacea interioară merg mână în mână, iar în cazul în care nu poți scăpa de eşecuri în viață, poți schimba modul în care te raportezi la ele. Depășirea obstacolelor poate avea o influență profundă asupra vieții de zi cu zi.

Dr. Amy Morin, specialistă în tehnici de autodezvoltare şi autoarea best-sellerului „13 Things Mentally Strong People Don’t Do“ (13 lucruri pe care oamenii cu psihic puternic nu le fac – n.r.), a realizat un top cu cele mai fecvente 10 greşeli care ne distrug pacea interioară, amintind că persoanele cu o gândire sănătoasă pot găsi soluţii corecte şi imediate la diverse probleme din viaţa de zi cu zi, dar sunt capabile să facă faţă şi tentaţiilor emoţionale care uneori ne fac să ne autosabotăm.

Acest tip de oameni nu-şi consumă energia inutil şi nici nu au aşteptări nerealiste din partea semenilor, concentrându-se pe îmbunătăţirea constantă a abilităţilor cognitive, emoţionale şi comportamentale.

1. Implicarea în relaţii toxice

Prietenii şi anturajul ne afectează modul de gândire, sentimentele şi comportamentul. Pentru sănătatea mentală, evită persoanele care mint, bârfesc şi îţi consumă energia în sens negativ.

2. Autoînvinovăţirea excesivă

Oamenii puternici ştiu să-şi asume greşelile pentru alegerile făcute, dar, de asemenea, ştiu că nu pot controla factorii ce nu depind de ei.

3. Urmărirea obsesivă a fericirii

Plăcerea de moment versus satisfacţia pe termen lung. Oamenii deştepți mizează pe a doua variantă şi urmează calea către un viitor mai bun, cu indicatoare corecte.

4. Amorţirea în zona de confort

Evitarea confruntării şi a temerilor poate avea efect de bumerang, iar experienţele negative au rolul lor în evoluţia noastră.  

5. Adoptarea mentalităţii de victimă

Concentrează-te pe lucrurile pe care le poţi schimba şi nu-ţi pierde vremea cu autocompătimiri jalnice. Mergi mai departe, nimeni nu te judecă mai aspru decât o poţi face tu însuţi.

6. Încercarea de a impresiona oamenii

Să ai parte de bunăvoinţa cuiva este meritul tău, dar să faci o obsesie pentru laude şi plecăciuni nu te ajută cu nimic. Simte-te bine în pielea ta respectându-ţi scara de valori şi vei fi respectat.

7. Obsesia perfecţiunii

Competiţia este sănătoasă, dar trebuie să accepţi şi locul 2 sau 3, eventual chiar şi să pierzi o cursă. Acceptă-ţi defectele şi slăbiciunile pentru a fi acceptat de ceilalţi.

8. Ranchiună şi resentimente

Se spune că răzbunarea e arma prostului. Înarmează-te cu energie pozitivă, ţeluri sănătoase şi puterea de a depăşi frustrările. Oamenii inteligenţi nu le permit altora să abuzeze de ei şi merg mai departe în viaţă.

9. Goana după câştiguri materiale

Liniştea interioară nu are monedă de schimb, deci nu-ţi irosi bucuria de a trăi investind în valori materiale. La final, poţi da faliment.

10. Autosuficienţă şi aroganţă

În viaţă apar momente când depindem de ajutorul semenilor. Lasă uşa deschisă sau măcar întredeschisă pentru cei din jur, nu trăi încuiat.  Renunţarea la lucruri mărunte deschide uşa marilor realizări.“(Amy Morin, scriitoare şi psiholog).

Sursa traducere: romanialibera.ro