Care sunt criteriile de eligibilitate pentru a accesa credite garantate la IMM Invest

Criterii-eligibilitate-imm-invest

Mult lăudata platformă IMM Invest de unde companiile pot accesa credite garantate a debutat cu stângul. Inaugurată vineri dimineață, ca parte importantă a planului de repornire a economiei autohtone, platforma nu a putut fi accesată.

După câteva ore directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a anunțat că SRI și STS preiau gestionarea platformei IMM Invest și că data deschiderii aplicației va fi comunicată, cel mai târziu, la începutul săptămânii viitoare.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, dă vina pe un atac cibernetic și spune că vinovații vor fi prezentați public. Deși până la această oră nu s-a demonstrat această variantă, există suspiciuni întemeiate fapt confirmat și de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM într-un comunicat de presă.

„Portalul imminvest.ro a inregistrat o rata de inscriere de peste 200 aplicatii pe secunda inca din primele momente de la deschiderea aplicatiei, fiind intr-o crestere exponentiala. Ambele site-uri, www.fngcimm.ro si www.imminvest.ro au fost blocate la scurt timp de la deschiderea aplicatiei. In etapa de dezvoltare si testare au fost verificate si validate atat conditiile de securitate, cat si conditiile functionale, in cazul unei sarcini ridicate. Toate aceste elemente ne ridica suspiciuni intemeiate privind un posibil atac cibernetic sofisticat. In acest moment, echipa de suport tehnic a aplicatiei depune toate eforturile pentru remedierea problemelor tehnice. Echipele noastre fac eforturi deosebite pentru a remedia situatia si ii asiguram pe toti antreprenorii, ca in cel mai scurt timp, procesul de inscriere va fi reluat in parametri optimi”, se arată în comunicatul FNGCIMM.

În continuare vă prezentăm pe scurt valoarea maximă a creditelor dar și care sunt criteriile de eligibilitate și ce companii nu sunt eligibile.

Valoarea maximă a creditelor în funcție de tipul creditului și categoria IMM în care se încadrează fiecare solicitant

10.000.000 lei pentru credite de investitii;

5.000.000 lei credite pentru capital de lucru in cazul solicitantilor intreprinderi mijlocii;

1.000.000 lei credite pentru capital de lucru in cazul solicitantilor intreprinderi mici;

500.000 lei credite pentru capital de lucru in cazul solicitantilor microintreprinderi;

Cumulat, valoarea creditelor nu poate sa depaseasca 10.000.000 lei pe companie.

Microintreprindere – maxim 9 angajati si maxim 2 mil. euro cifra de afaceri sau active totale;

Intreprinderi mici – intre 10 si 49 de angajati si maxim 10 mil. euro cifra de afaceri sau active totale;

Intreprinderi mijlocii – intre 50 si 249 angajati si maxim 50 mil. euro cifra de afaceri sau active totale maxim 43 mil. Euro.

Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate ale instituției finanțatoare și, cumulativ, următoarele criterii principale:

  1. Nu se afla in dificultate si nici in litigiu, in calitate de parat, cu Ministerul Finantelor Publice si/sau institutia de credit partenera;
  2. Nu figureaza cu credite restante, inclusiv pentru finantarile tip leasing, in ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie 2019 sau dacă inregistreaza restante, acestea sunt incadrat in categoriile A, B, C in baza de date a Centralei Riscului de Credit;
  3. Nu se afla in interdictie de a emite cecuri la data de 31 decembrie 2019 si nu figureaza cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie.
  4. Prezinta institutiei de credit garantii colaterale care, in cazul creditelor de investitii impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie de cel puţin 100% valoarea finanatarii.
  5. Impotriva lui nu s-a deschis procedura insolventei, in temeiul legilor aplicabile;
  6. Se angajeaza sa nu disponibilizeze personalul existent la data intrarii in vigoare a OUG 42/2020 (personalul existent la data de 04.04.2020), pana la 31.12.2020. Intreprinderea poate organiza programul de lucru al salariatilor in functie de evolutia activitatii curente a acesteia.

Ce companii nu sunt eligibile

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului intreprinderile mici si mijlocii din sectoarele/domeniile: activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activităţi de investigare şi protecţie, activitati de protectie si garda, activitati de servicii privind sistemele de securizare, activitati de investigatii.

Cum aplic pentru IMM Invest

Înregistrarea beneficiarilor se realizează pe platforma online dedicată programului, prin parcurgerea următoarelor etape:
Beneficiarul aplicant se înregistreză în aplicația online disponibilă pe site-ul www.imminvest.ro;
După încărcarea tuturor documentelor și informațiilor solicitate aplicația software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării;
După efectuarea verificării datelor și elementelor înregistrate de potențialul beneficiar aplicant, FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului, precum și numărul de înregistrare;
FNGCIMM pune on line la dispoziția instituției de credit selectate de către beneficiar documentele înregistrate de IMM, precum și acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
Instituția de credit analizează cererea beneficiarului și adoptă intern decizia de acordare a creditului de investiții/creditului liniei de credit conform solicitării beneficiarului;
Instituția de credit aprobă creditul și transmite F.N.G.C.I.M.M. solicitarea privind acordarea garanției de stat.
După înregistrarea garanțiilor banca va pune la dispoziția societății facilitățile de credit aprobate.

Sursa foto: adevarul