Rectorul și prorectorul de la Academia de Poliție și-au dat demisia! Update

Ministerul Afacerilor Interne a solicitat, vineri, demisia rectorului şi a prorectorului Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” – Adrian Iacob şi Mihail Petrică Marcoci. Aceștia sunt cercetaţi penal de DNA, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la şantaj, în dosarul privind ameninţarea cu moartea a jurnalistei Emilia Şercan.

Update: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a anunțat că rectorul și prorectorul de la Academia de Poliție și-au dat demisia. 

„Carmen Dan a solicitat astăzi rectorului și prorectorului Acamdemiei de Poliție să-și dea demisia din funcțiile deținute. Procedural, ministrul nu îi putea demite. Ca urmare a solicitării ministrului, atât rectorul, cât și prorectorul Academiei de Poliţie și-au dat demisia. Vorbim de doi oameni care ocupau funcții de conducere în cea mai importantă instituție de învățământ a Ministerului Afacerilor Interne, o instituție care pregătește viitorii ofițeri”. 

„Toți acești tineri au venit la Academia de Poliție crezând că aici vor găsi doar oameni cu principii, de la care să învețe și care să le fie exemple, atât în viață, cât și în carieră. Avem o mare responsabilitate față de acești tineri. Profesorii care ar trebui să le fie mentori nu trebuie să uite niciodată că faptele lor au consecințe”. 

Știre inițială

“Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a luat act de măsurile dispuse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie de punere în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, faţă de rectorul Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’, Iacob Adrian, şi prorectorul Marcoci Petrică Mihail”, a transmis MAI.

În aceste condiţii, comanda Academiei de Poliţie va fi asigurată de prorectorul Veronica Stoica, până la împuternicirea unui nou rector şi a unui nou prorector. În conformitate cu art. 27^21 alin. 2 din Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci vor fi puşi la dispoziţia ministerului.

“Raportat la gravitatea faptelor pentru care sunt cercetaţi şi la prejudiciul de imagine adus instituţiei, precum şi la calitatea şi conduita impuse de lege pentru poliţişti, conducerea Ministerului Afacerilor Interne solicită celor doi ofiţeri să îşi prezinte cererile de demisie. Având în vedere principiul autonomiei universitare, procedura demiterii de către ministru nu este posibilă în acest context, însă o decizie de eliberare din funcţie se poate lua prin vot de către Senatul universităţii. O analiză a situaţiei create la nivelul Academiei de Poliţie este aşteptată şi din partea Senatului universităţii”, arată sursa citată.

MAI condamnă orice act de intimidare sau de ameninţare din partea vreunui angajat al ministerului şi îşi exprimă toleranţa zero faţă de astfel de fapte.

“Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate ale Poliţiei Române, a colaborat cu DNA în acest caz încă de la primirea sesizării depuse de jurnalistul ameninţat şi va acorda în continuare sprijin procurorilor pentru finalizarea cazului”, precizează sursa citată.

Rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob şi Mihail Petrică Marcoci, sunt cercetaţi penal de DNA, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la şantaj, fiind acuzaţi că l-au determinat pe ofiţerul Gheorghe Bărbulescu să îi transmită un mesaj de ameninţare cu moartea jurnalistei Emilia Şercan.

DNA susţine că, la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie i-au cerut poliţistului Gheorghe Bărbulescu, profitând de ascendentul pe care îl aveau asupra acestuia, prin relaţia de subordonare, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, precum şi relaţia personală care se dezvoltase între ei şi recunoştinţa acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, să transmită mesaje Emiliei Şercan ca să o determine să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe Adrian Iacob.

Solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuţii pe care Gheorghe Bărbulescu le-a purtat atât separat cu cei doi, cât şi împreună, în sediul Academiei de Poliţie.

Conform DNA, aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, Emilia Şercan a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Adrian Iacob, care ar fi putut avea consecinţe semnificative asupra carierelor celor doi ofiţeri superiori, astfel încât pentru aceştia era esenţial ca anchetele jurnalistice să înceteze.

Sursa foto: realitatea