CARTEA de IDENTITATE trebuie schimbata cu 15 zile inainte de expirare

PRIMARIA SECTORULUI 6, prin Directia Locala de Evidenta a Persoanelor Sector 6, informeaza cetatenii carora le expira CARTEA de IDENTITATE ca au obligatia de a depune actele in vederea obtinerii unui nou document cu maximum 15 zile inainte de data expirarii.

Astfel, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 97/2005, republicata, cetatenii sunt obligati sa se prezinte in termen de 15 zile de la implinirea varstei de 14 ani sau cu cel mult 180 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor la care sunt arondati cu domiciliul sau resedinta, pentru a solicita punerea in legalitate cu un act de identitate. Nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea contraventionala, care se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 40 lei si 80 lei, fara a exista posibilitatea achitarii in 48 de ore a jumatate din minimul sumei prevazute.

Pentru eliberarea unui nou act de identitate, membrii comunitatii Sectorului 6 trebuie sa se prezinte cu urmatoarele documente:

– cererea pentru eliberarea actului de identitate (se obtine de la ghiseu sau poate fi descarcata de pe site-ul http://evidentapersoanelor6.ro, cu mentiunea sa fie completata fata/verso);

– actul de identitate si cartea de alegator, daca este cazul;

– certificatul de nastere, original si copie;

– certificatul de casatorie, daca este cazul, original si copie;

– certificatul de divort/hotararea de divort, definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;

– certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, in cazul sotului supravietuitor, original si copie;

– certificatele de nastere ale copiilor cu varsta mai mica de 14 ani, original si copie;

– documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;

– chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate (se achita la ghiseu) – 7 lei;

– timbru fiscal sau chitanta reprezentand contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 5 lei.

In cazul modificarii numelui si/sau prenumelui titularului, a prenumelui parintilor, precum si in situatia schimbarii domiciliului, se prezinta si hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, actul administrativ in baza caruia s-au modificat datele de stare civila.

Informatii referitoare la programul de lucru cu publicul si adresele sediilor Birourilor de Evidenta a Persoanelor SECTOR 6 pot fi obtinute pe site-ul http://evidentapersoanelor6.ro.

Sursa foto: primarie6