CARTELE DE METROU se SCUMPESC

Tarifele pentru calatoriile cu metroul vor fi majorate cu 16-33 la suta, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Transporturilor.

Astfel, pretul unei CARTELE DE METROU pentru doua calatorii va ajunge la 5 lei, fata de 4 lei cat este in prezent.

Pretul pentru cartela cu zece calatorii va creste de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat pasagerii vor scoate din buzunar 70 de lei, fata de 60 de lei in prezent.

Pretul unui abonament saptamanal cu numar nelimitat de calatorii va creste de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament de o zi va fi majorat de la 6 lei la 8 lei.

Citeste si: RECORD LA METROREX: Compania a atribuit 440 MILIOANE EURO pentru ACHIZITIA de TRENURI

Noile tarife sunt incluse in anexa unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, pentru aprobarea tarifelor la calatoria cu metroul.

Masura, care ar urma sa intre in vigoare la 28 martie, va conduce la cresterea veniturilor anuale ale Metrorex cu aproximativ 44 milioane de lei si, implicit, la diminuarea deficitelor de finantare, se arata in Nota de fundamentare a proiectului.

“Metrorex propune ajustarea de urgenta a tarifelor de calatorie cu metroul, diferentiat, pe tipuri de titluri de calatorie, in sensul echilibrarii pretului unitar per calatorie, concomitent cu incurajarea utilizarii abonamentelor lunare cu plata in avans care asigura resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de exploatare, dar care protejeaza calatorii fideli, cresterea medie fiind de circa 25%, ceea ce inseamna o crestere lunara in valoare absoluta a veniturilor din transportul calatorilor de aproximativ 4,5 milioane de lei”, se spune in Nota de fundamentare care insoteste proiectul de Ordin.

Compania propune si eliminarea abonamentului lunar cu 62 calatori. “Avand in vedere numeroasele petitii inregistrate la SC Metrorex SA in ultimii trei ani cu privire la abonamentul lunar cu 62 de calatorii, precum si petitiile primite prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, prin care calatorii isi exprimau nemultumirile in ceea ce priveste efectuarea numarului de calatorii in perioada de valabilitate a abonamentului (fie efectuarea integrala a numarului de calatorii inainte de expirarea perioadei de valabilitate de o luna a abonamentului, fie neefectuarea celor 62 de calatorii, caz ce conduce la nemultumirea calatorilor in ceea ce priveste plata calatoriilor neutilizate), SC Metrorex SA a analizat petitiile si propune eliminarea acestui titlu de calatorie, astfel calatorii fideli se pot orienta catre alte titluri din portofoliul SC Metrorex SA, in principal catre abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii”, se spune in document.

Citeste si: IOAN RUS: FINALIZAREA METROULUI Gara de Nord-Otopeni pana in 2020 depinde de cat de NEMTI reusim sa fim

Metrorex motiveaza cresterea tarifelor prin faptul ca subventia de la bugetul de stat care i-a fost alocata pentru anul 2015, in valoare de 328 milioane de lei, reprezinta aproximativ 88 la suta din necesarul fundamentat de societate si care este de 373 milioane de lei.

“Facem precizarea ca odata cu prezentarea proiectului bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2015 in cadrul sedintelor Consiliului de Administratie si Adunarii Generale a Actionarilor din data de 15.01.2015 S.C Metrorex S.A a primit aviz favorabil din partea Consiliului de Administratie si Adunarii Generale a Actionarilor cu privire la ajustarea tarifelor de calatorie cu metroul incepând cu luna martie 2015”, se mai spune in Nota de fundamentare.

Ultima crestere a tarifelor de la metrou a avut loc pe data de 4 august 2012, iar indicele de majorare a fost de aproximativ 24 la suta.

Sursa foto: adevarul.ro