Casa Alba acuza Siria ca a incalcat “linia rosie”

Casa Alba a acuzat, pentru prima oara, regimul Bashar al Assad ca a incalcat “linia rosie” in momentul in care guvernul de la Damasc a utilizat arme chimice, inclusiv gazul sarin, impotriva rebelilor.

Totodata, Washingtonul a evocat si sprijinul militar care ar putea fi acordat insurgentilor din Siria, fara a preciza de ce natura va fi el, au notat jurnalistii de la cotidianul francez Le Monde. Casa Alba a declarat, in premiera, ca Siria a incalcat “linia rosie” atunci cand au folosit armele chimice in razboiul purtat impotriva rebelilor. 

“Dupa o analiza aprofundata, comunitatea de informatii americana estimeaza ca regimul Assad a utilizat arme chimice, inclusiv sarin in mod repetat in ultimul an”, a declarat consilierul adjunct pe probleme de securitate nationala al presedintelui american, Ben Rhodes. “Comunitatea noastra de informatii are incredere ridicata in acesta evaluare, care se bazeaza pe surse multiple si independente”, a mai spus Rhodes.

“Echipele de informatii estimeaza ca intre 100 si 150 de persoane si-au pierdut viata din cauza folosirii armelor de atac chimice. Cu toate acestea, datele cu privire la numarul de morti sunt probabil incomplete”, a concluzionat Ben Rhodes, adjunctul consilierului national pe probleme de comunicatii strategice.

Potrivit unui raport ONU, cel putin 93.000 de persoane au fost ucise in Siria de la inceperea conflictului, acum mai bine de doi ani.

Sursa foto: bbs.huanqiu.com