CASA ALBA: IRAKUL este in pragul unei catastrofe UMANITARE

CASA ALBA a condamnat vehement, joi, ofensiva insurgentilor sunniti in nordul IRAKULUI, denuntand o situatie apropiata de o “CATASTROFA UMANITARA”.

“Colaboram intens cu Guvernul irakian pentru a-l ajuta sa faca fata SITUATIEI UMANITARE”, a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al CASEI ALBE. “Actiunile insurgentilor au amplificat criza, iar Irakul se apropie de o CATASTROFA UMANITARA”, a spus Earnest.

CITESTE SI: SUA pune umarul la INARMAREA IRAKULUI

Presedintele Statelor Unite, BARACK OBAMA, analizeaza posibilitatea lansarii unor raiduri aeriene in nordul IRAKULUI, in zonele ocupate de insurgenti ai grupului terorist sunnit Stat Islamic, afirma surse oficiale americane, citate de ziarul The New York Times.

Potrivit surselor citate, presedintele OBAMA a analizat o serie de optiuni, in cadrul reuniunii Consiliului pentru Securitate Nationala. Printre optiunile examinate se numara raiduri aeriene asupra pozitiilor insurgente si parasutarea de provizii alimentare pentru cei circa 40.000 de refugiati din zona Sinjar, in nordul IRAKULUI.

CITESTE SI: IRAK: Fortele guvernamentale au respins un asalt impotriva celei mai mari rafinarii de petrol din IRAK

“Este posibil sa asistam la o catastrofa umanitara in acea zona. Presedintele BARACK OBAMA va lua rapid o decizie”, a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul Administratiei americane, citat de The New York Times. “Orice actiune militara va fi limitata, precisa si eficienta”, a afirmat un alt oficial american.

Insurgenti sunniti membri ai grupului terorist STAT ISLAMICau ocupat joi Qaraqosh, cel mai mare oras crestin din Irak (avand 50.000 de locuitori), si alte zone din provincia Ninive, inclusiv principalul oras, Mosul.

Sursa foto: washington post