Casa Alba: O impartire a Ucrainei nu este in interesul nimanui

O impartire a Ucrainei sau “revenirea la violenta” nu sunt in interesul Ucrainei, Rusiei, UE sau Statelor Unite, a apreciat duminica Susan Rice, o consiliera apropiata presedintelui Barack Obama, relateaza AFP.

“Nu exista o contradictie intre o Ucraina care intretine de mult timp legaturi istorice si culturale cu Rusia si o Ucraina moderna care vrea sa se integreze mai mult in Europa. Una nu o impiedica pe cealalta”, a declarat consiliera pentru Securitate Nationala a presedintelui american pentru NBC. Susan Rice a afirmat ca o interventie militara rusa in Ucraina ar fi “greseala grava”.

Seful diplomatiei americane John Kerry a declarat duminica, in cursul unei convorbiri telefonice cu omologul sau rus Serghei Lavrov, ca “toate statele trebuie sa respecte suveranitatea Ucrainei, integritatea sa teritoriala si libertatea de a alege”, potrivit unui oficial de rang inalt din cadrul Departamentului de Stat american.

Kerry a subliniat ca Statele Unite sustin decizia Parlamentului ucrainean privind alegerea unui presedinte si premier interimari.

Citeste si: Revolta Ucraina: Afla cine este noul presedinte al Ucrainei 

Aceste actiuni “constituie calea cea mai buna si mai promitatoare de a restabili rapid pacea si stabilitatea in Ucraina, precum si de a raspunde problemelor financiare care afecteaza tara”, a apreciat Kerry.

“Kerry si-a exprimat speranta de a vedea Rusia in calitate de aliata a Statelor Unite, a Uniunii Europene si a altor state implicate in ajutorarea Ucrainei”, a adaugat oficialul de rang inalt, citat de AFP.

Rice a reiterat ca Washingtonul doreste “sa vada o schimbare constitutionala si alegeri democratice in Ucraina”.

“Dorim sa stim daca Ucrainenii au oportunitatea de a realiza aspiratiile lor democratice si de a face parte din Europa”, a afirmat ea.

Consiliera pentru Securitate Nationala a insistat, de asemenea, asupra necesitatii de a sustine economia Ucrainei care, in opinia ei, este “foarte fragila”. “Vrem sa cooperam cu partenerii nostri din Europa, cu FMI, cu Rusia, daca ei sunt pregatiti sa participe la ajutorarea ecomonomiei ucrainene”, a declarat Rice.

“Daca Rusia doreste sa participe, ea va fi binevenita”, a reiterat ea, subliniind ca cel mai important actor in acet domeniu este FMI.

Sursa foto: washington post