CASA ALBA: Planul SUA de a desfasura ARMAMENT in estul Europei este in stadiu INCIPIENT

Planul STATELOR UNTE  de a desfasura ARMAMENT GREU si forte in EUROPA de EST este inca in stadiu incipient, a declarat luni seara purtatorul de cuvant al Casei Albe, JOSH EARNEST, transmite marti novinite.com.

JOSH EARNEST a comentat luni pentru prima data dupa ce cotidianul The New York Times a relatat ca STATELE UNITE intentioneaza sa amplaseze ARMAMENT GREU in tari din zona baltica si estul Europei, printre care Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, ROMANIA, Bulgaria si posibil Ungaria.

CITESTE SI: AMENINTARE fara PRECEDENT! RUSIA isi va SPORI TRUPELE si FORTELE de pe FLANCUL VESTIC 

Polonia a recunoscut duminica faptul ca au existat discutii cu partea americana despre posibila desfasurare de armament greu american pe teritoriul sau, iar Lituania a confirmat luni ca va primi in viitorul apropiat acest tip de echipament militar, premierul Algirdas Butkevicius afirmand ca tara sa poarta discutii cu Washingtonul in aceasta privinta.

La randul sau, presedintele bulgar Rosen Plevneliev a precizat luni ca pana acum Bulgaria nu a purtat discutii despre stationarea de armament greu pe teritoriul sau. Josh Earnest a adaugat ca planul Washingtonului este in concordanta cu angajamentul NATO de a proteja Europa.

”Am semnat un tratat NATO care vizeaza apararea aliatilor nostri si care este un document pe care SUA si presedintele lor il respecta in mod serios”, a spus reprezentantul Casei Albe, citat de postul de radio Vocea Americii.

Daca acest plan va fi pus in practica, va fi vorba despre cea mai mare desfasurare de forte ale SUA in noile state membre ale NATO. Presa americana a sugerat ca, in cazul aprobarii sale, planul va fi pus in aplicare inaintea apropiatei reuniuni a ministrilor apararii din statele membre NATO, prevazuta pentru 24 iunie, la Bruxelles.

CITESTE SI: MApN: Exercitiul TRIDENT JOUST 15 va incepe in Romania si Bulgaria 

In ceea ce o priveste, Rusia a declarat luni, prin vocea generalul de armata Iuri Iakubov, coordonatorul Directiei inspectorilor generali din Ministerul rus al Apararii, ca va fi capabila sa raspunda in mod adecvat in cazul amplasarii de tancuri, sisteme de artilerie si alte arme grele ale SUA si tarilor NATO in state din Europa de Est si tarile baltice.

Sursa foto: washington post