Casa Alba s-a abtinut sa-l califice pe Oleksandr Turcinov drept presedinte legitim al Ucrainei

Casa Alba s-a abtinut luni sa-l califice pe Oleksandr Turcinov drept presedinte legitim al Ucrainei dupa destituirea lui Viktor Ianukovici si a indemnat Kievul la formarea unui Guvern de tehnicieni pentru asigurarea interimatului pana la alegeri.

Purtatorul de cuvant al presedintelui american Barack Obama, Jay Carney, a apreciat ca Ianukovici, destituit de Parlament, “nu conduce in mod activ tara la ora actuala”.

Colega sa din cadrul Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, de asemenea, a afirmat ca “Ianukovici si-a pierdut legitimitatea”. Psaki si Carney au declarat ca Washingtonul nu stie unde se afla presedintele ucrainean destituit.

Vezi aici ce a declarat Iulia Timosenko despre noul Guvern

Carney a subliniat ca Parlamentul ucrainean “l-a ales pe noul sau presedinte in mod legal”. “si noi sustinem o normalizare (in Ucraina) in termeni legali si de ordine publica, pentru a asigura buna functionare a institutiilor”, a adaugat el.

Totusi, purtatorul de cuvant al lui Obama nu l-a calificat pe presedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, drept presedinte interimar al tarii, post in care acesta a fost desemnat duminica de catre deputatii ucraineni.

“Noi colaboram cu Ucraina si cu partenerii nostri europeni, precum si cu Rusia pentru a sustine un proces pasnic, care sa raspunda dificultatilor cu care se confrunta Ucraina”, a declarat Carney.

El a evocat “necesitatea de a forma un Guvern de coalitie pluripartidist, un Guvern de tehnicieni care pot ajuta Ucraina sa ia deciziile importante, mai ales in domeniul economic si financiar, in asteptarea alegerilor anticipate”.

Potrivit purtatorului de cuvant, Statele Unite considera ca presedintele rus Vladimir Putin, cu care Obama a discutat vineri despre criza din Ucraina, este interesat de o tranzitie pasnica a puterii la Kiev.

“Nu exista nicio contradictie in faptul ca Ucraina si ucrainenii se apropie de Europa si ca ei pastreaza legaturile culturale si economice de lunga durata cu Rusia”, a subliniat Carney.

La randul ei, Psaki a respins posibilitatea ca Ucraina ar fi teatrul unor lupte de influenta intre Statele Unite si Uniunea Europeana pe de-o parte si Rusia pe de alta.