CASA ALBA: SUA au capacitatea de a SOLUTIONA problemele de SECURITATE legate de YEMEN

SUA au capacitatea de a solutiona problemele de securitate legate de Yemen, in pofida faptului ca si-au retras ultimele forte militare ramase acolo, a anuntat luni Casa Alba, informeaza Agerpres, care citeaza Reuters.

”Statele Unite continua sa aiba acces la active si resurse in regiune care ne permit sa luam masuri acolo unde este necesar pentru a continua sa exercitam o presiune semnificativa asupra tintelor extremiste”, a afirmat intr-o conferinta de presa Josh Earnest, purtator de cuvant al Casei Albe.

Oficialul american a indicat ca nu exista un calendar al revenirii personalului si fortelor militare americane in Yemen, dar a precizat ca Washingtonul se coordoneaza cu guvernul presedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi pentru solutionarea eventualelor probleme de securitate.

CITESTE SI: Gruparea STAT ISLAMIC a REVENDICAT atentatele din YEMEN in care au murit peste 142 de persoane

Oficiali americani au anuntat sambata ca SUA si-au evacuat din Yemen personalul ramas, printre care 100 de membri ai fortelor pentru operatiuni speciale, din cauza deteriorarii securitatii din tara araba.

In ultimele zile, luptatori din militiile Houthi s-au confruntat cu forte loiale presedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi in orasul central Taiz, intr-o escaladare a luptei pentru putere despre care diplomati afirma ca risca sa atraga Arabia Saudita vecina si principalul sau rival regional, Iranul.

Locuitori din Taiz, aflat pe drumul principal dintre capitala Sanaa si al doilea oras ca dimensiune din tara, Aden, au afirmat ca militiile Houthi au preluat sambata seara controlul asupra aeroportului militar al orasului fara sa intampine rezistenta din partea autoritatilor locale.

CITESTE SI: YEMEN: CEL PUTIN 120 DE MORTI SI PESTE 300 DE RANITI IN PATRU ATACURI CU BOMBA 

Conflictul s-a extins in Yemen de anul trecut dupa ce militiile Houthi au cucerit capitala Sanaa si l-au inlaturat de la putere pe presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, care incearca acum sa revina din Aden, unde a reusit sa se adaposteasca dupa ce a fost tinut in arest la domiciliu.