CASA ALBA: SUA nu are de gand sa renunte la GUANTANAMO BAY

Eforturile privind consolidarea relatiilor dintre Statele Unite si Cuba nu vor merge pana la restituirea de catre Washington a controlului asupra GUANTANAMO BAY, situat la extremitatea de sud-est a insulei caraibe, a anuntat joi CASA ALBA.

“Presedintele crede cu adevarat ca centrul (militar) de detentie de la GUANTANAMO trebuie sa fie inchis”, a declarat Josh Earnest, un purtator de cuvant al Casei Albe. “Dar baza navala nu este un lucru pe care dorim sa-l inchidem”, a subliniat el.

CITESTE SI: Propunerea delegatiei PE in legatura cu inchisoarea de la GUANTANAMO 

In enclava americana se afla o importanta baza navala si centrul militar de detentie extrem de controversat in care au fost adusi suspecti de terorism la patru luni dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Presedintele BARACK OBAMA si-a repetat in numeroase randuri intentia de a face tot posibilul pentru a inchide centrul de detentie de la GUANTANAMO BAY, reiterand aceasta promisiune saptamana trecuta, in discursul anual despre Starea Natiunii.

Presedintele cubanez Raul Castro a declarat miercuri ca restituirea controlului acestui teritoriu de 116 kilometri patrati catre Havana constituie o conditie prealabila normalizarii relatiilor cu Statele Unite. GUANTANAMO se afla sub control american printr-un tratat semnat in 1903.

Deschizand o noua era in relatiile lor, Washingtonul si Havana au anuntat la jumatatea lui decembrie o apropiere diplomatica. Ea va consta in atenuarea restrictiilor comerciale americane impuse insulei comuniste.

CITESTE SI: Presa cere inregistrarile video ale alimentarii fortate a unui detinut de la Guantanamo Bay

Dar diversele masuri anuntate de catre autoritatile de la Washington nu vor pune capat embargoului economic impus Havanei din 1961, pe care numai Congresul il poate ridica.

Sursa foto: washington post