CASA DE TIP FAMILIAL, pentru copiii din Centrul “Sfantul Andrei”

Prima CASA DE TIP FAMILIAL dintre cele doua necesare pentru a inchide Centrul pentru Copii cu Dizabilitati  „Sfantul Andrei”, ultimul centru de plasament de tip vechi din Sectorul 6, va fi inaugurata marti de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sectorul 6 si HHC Romania, au anuntat reprezentantii institutiei.

Astfel, 12 dintre cei 22 de copii ramasi la “Sfantul Andrei” in urma unui complex proces de dezinstitutionalizare vor avea in sfarsit o casa si o familie.

Potrivit sursei citate, proiectul de inchidere a Centrului de plasament „Sfantul Andrei” a inceput la finalul anului 2011, in urma unei intalniri intre HHC Romania si DGASPC Sector 6. La momentul acela „Sf. Andrei” gazduia 48 de de copii cu nevoi special. Procesul de inchidere a centrului de plasament s-a desfasurat pe mai multe planuri.

Primul pas a fost implementarea unui program de prevenire a separarii copilului de familie prin care autoritatile s-au asigurat ca nu vor avea intrari noi in centru. HHC Romania a oferit asistenta tehnica si sprijin logistic partenerilor din DGASPC Sector 6 pentru a identifica situatiile de risc. Astfel, din 2011 pana acum, 217 copii din 102 familii au fost sprijiniti sa ramana acasa. Cele mai multe interventii au constat in acoperirea de costuri pentru chirii sau pentru restante la utilitati (evitandu-se astfel evacuarea familiilor din locuinte), mediere si sprijin pentru angajare sau pentru a face demersurile necesare angajarii, asigurandu-se astfel o sursa stabila de venit pentru familii, si sprijin pentru accesul la drepturile oferite prin lege – pensii, alocatii suplimentare etc., marindu-se astfel veniturile familiilor.

 O alta actiune strategica a fost reintegrarea familiala a 75 de copii si tineri aflati in servicii alternative de protectie (apartamente de tip familial, centre de primire in regim de urgenta etc.) din Sectorul 6. Prin acest demers s-a evitat mentinerea copiilor in sistemul de protectie pentru un timp indelungat si, pe de alta parte, s-au creat locuri disponibile pentru copiii din centrul „Santul Andrei”.

La inceputul proiectului de inchidere, in institutie se aflau 48 de copii si tineri, cei mai multi cu nevoi speciale severe, cu varste cuprinse intre opt si 24 de ani. Prin sprijinul acordat de HHC Romania pe parcursul proiectului, numarul copiilor s-a redus gradual: doi copii au fost reuniti cu familiile lor, doi tineri au fost sprijiniti sa inceapa o viata independenta, zece tineri au fost mutati intr-un serviciu pentru adulti, opt copii au fost transferati in reteaua de apartamente de tip familial din Bucuresti etc.

Citeste si: PROIECTE SOCIALE “adoptate”de firme private, in Sectorul 6

Hope and Homes for Children Romania (HHC Romania) activeaza in tara noastra din 1998, timp in care a contribuit direct la inchiderea a peste 50 de centre de plasament de tip vechi din intreagul teritoriu. Prin serviciile dezvoltate de HHC Romania, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut, in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viata apropiata de normalitate.

Prin eforturile HHC Romania si ale partenerilor sai, peste 5.000 de copii au fost scosi din institutii, aproape 17.000 de copii au fost salvati de la abandon, 600 de tineri institutionalizati au fost sprijiniti pentru o viata independent si 890 de copii au fost primiti in regim de urgent. De asemenea, peste 6.000 de membri de personal din sistemul de protectie a copilului au fost instruiti de HHC Romania. Organizatia activeaza si in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor, acolo unde riscul de abandon al copiilor este ridicat. Obiectivul HHC Romania este ca pana in 2020 toate centrele de plasament de tip vechi sa fie inchise.

CASA DE TIP FAMILIAL este situata in Aleea Istru nr. 4. Inaugurarea va avea loc la ora 14.00.

Sursa foto: Primaria Sectorului 6