12 Years a Slave, cel mai bun film al galei premiilor BAFTA

Gala premiilor BAFTA si-a stabilit castigatorii. Drama “12 Years a Slave” a fost desemnata cel mai bun film, duminica seara, la ceremonia de decernare a Premiilor BAFTA ale Academiei Britanice de Film.

Dupa premiul obtinut la Londra, filmul “12 Years a Slave” are cale libera la statutul de favorit la premiile OSCAR. Dealtfel, “12 Years a Slave” era si inainte considerat unul dintre favoritii la premiile OSCAR 2014, gala care va avea loc pe 2 martie, la Los Angeles. Filmul primise 10 nominalizari la premiile Academiei de film britanice (BAFTA), care au fost decernate pe 16 februarie.

De precizat ca lungmetrajul “12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, regizat de Steve McQueen, a fost castigator si la editia din 2014 a galei London Critics’ Circle, unde a fost recompensat cu trei trofee.

Vezi aici filmele nominalizate la Oscar 2014

Reprezentarea brutala a sclaviei americane inaintea Razboiului Civil de catre regizorul britanic Steve McQueen se bazeaza pe povestea adevarata a vietii lui Solomon Northup, un om liber din statul New York, pacalit și vandut in sclavie in 1841 pe plantatiile din Louisiana.

“Exista 21 de milioane de oameni in sclavie in timp ce noi ne aflam aici. Sper ca dupa 150 de ani, ambivalenta noastra nu va permite unui alt regizor sa faca acest film”, a declarat McQueen, 44 de ani, la ceremonia de premiere de la Royal Opera House.

“12 Years a Slave” s-a impus in fata thrillerului intergalactic “Gravity” al lui Alfonso Cuaron, filmelor “American Bluff” al lui David O. Russell, “Captain Phillips” al lui Paul Greengrass și “Philomena” regizat de Stephen Frears.

De precizat ca