CASTIGATORI GOPO 2014: Cel mai bun actor – Victor Rebengiuc; cel mai bun regizor – Calin Peter Netzer

CASTIGATORI PREMIILE GOPO 2014: Victor Rebengiuc a castigat premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal, pentru cel din filmul “Cainele japonez”, la cea de-a opta editie a galei Gopo, care a avut loc luni seara, la Opera Nationala Bucuresti. Acesta este al doilea premiu Gopo din cariera lui Victor Rebengiuc.

Totodata, Calin Peter Netzer a primit premiul Gopo pentru cel mai bun regizor, in timp ce pelicula lui si-a adjudecat si distinctiile pentru: cel mai bun scenariu, cea mai buna actrita in rol principal, cea mai buna actrita in rol secundar sau cel mai bun actor in rol secundar.

La aceeasi categorie au mai fost nominalizati Adrian Titieni, pentru rolul din “Domestic”, Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din “Domestic”, Igor Babiac, pentru rolul din filmul “La limita de jos a cerului”, si Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula “Rocker”.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun actor in rol principal i-a revenit lui Serban Pavlu, pentru “Toata lumea din familia noastra”.

Lista completa a castigatorilor premiilor Gopo 2014

Cel mai bun film: “Pozitia copilului” (Calin Peter Netzer)

Cel mai bun regizor: Calin Peter Netzer (“Pozitia copilului”)

Cea mai buna actrita in rol principal: Luminita Gheorghiu (Pozitia copilului”)

Cel mai bun actor in rol principal: Victor Rebengiuc (“Cainele japonez”)

Cea mai buna actrita in rol secundar: Ilinca Goia (“Pozitia copilului”)

Cel mai bun actor in rol secundar: Vlad Ivanov (“Pozitia copilului”)

Cel mai bun scenariu: Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer (“Pozitia copilului”)

Cel mai bun film european: “Amour”, in regia lui Michael Haneke

Premiul “Tanara speranta”: Tudor Panduru pentru imaginea filmului “Brigada Neagra”

Cel mai bun scurtmetraj fictiune: “O umbra de nor”, regia Radu Jude

Cel mai bun documentar: “Experimentul Bucuresti”, regia Tom Wilson, producator Tom Wilson

Cel mai bun film de debut (lungmetraj): “La limita de jos a cerului”, in regia lui Igor Cobileanski

Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura: Cristina Temelie si Nastasia Mateiu (“Domnisoara Christina”)

Cele mai bune costume: Maria Miu (“Domnisoara Christina”)

Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu (“Domestic”)

Cea mai buna muzica originala: Jon Wygens (“Domnisoara Christina”)

Cel mai bun sunet: Cristian Tarnovetchi, Dana Lucretia Bunescu, Cristinel sirli (“Pozitia copilului”)

Cel mai bun montaj: Dana Lucretia Bunescu (“Pozitia copilului”)

Cea mai buna imagine: Oleg Mutu (“La limita de jos a cerului”)

Premiul pentru intreaga activitate: regizorul Nicolae Margineanu

Premiul pentru intreaga cariera: actorul Radu Beligan

Premiul special: Elena Ciocan, proiectionista la cinematograful Studio din Bucuresti

Premiul Romanian Society of Cinematographers: Radu Aldea

Premiul Pro Cinema: Marian Crisan

Premiul publicului – pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes la public in 2013: “Pozitia copilului”, de Calin Peter Netzer (care a obtinut incasari totale de 1.249.457 de lei).

Gala premiilor Gopo 2014 a fost organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) si Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications si al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

UPDATE: “Pozitia copilului” – premiul Gopo 2014 pentru cel mai bun film

“Pozitia copilului”, in regia lui Calin Peter Netzer, a castigat premiul pentru cel mai bun film la cea de-a opta editie a galei Gopo, care a avut loc luni seara, la Opera Nationala Bucuresti.

Cel mai dorit trofeu al serii a fost acordat filmului “Pozitia copilului”. Acesta a fost cel de-al noualea premiu Gopo primit la editia din acest an a evenimentului de filmul lui Calin Peter Netzer.

Trofeul pentru cel mai bun film a fost primit de producatorul Ada Solomon si de actrita Luminita Gheorghiu, in absenta regizorului Calin Peter Netzer. Distinctia a fost inmanata de actrita Olimpia Melinte.

UPDATE: Luminita Gheorghiu – cea mai buna actrita in rol principal la gala Gopo 2014

Luminita Gheorghiu a castigat premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal, pentru partitura din “Pozitia copilului”, la cea de-a opta editie a galei Gopo.

Acesta este cel de-al doilea premiu Gopo din cariera Luminitei Gheorghiu, aflata la a doua nominalizare.

Anul acesta, pentru acelasi premiu au mai fost nominalizate Diana Avramut, pentru interpretarea din “Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism”, Ioana Flora, pentru partitura din lungmetrajul regizat de Dan Chisu “Deja Vu”, Ioana Anastasia Anton, din filmul “Domnisoara Christina”, si Ana Ularu, pentru interpretarea din “O vara foarte instabila”.

Distinctia i-a fost inmanata Luminitei Gheorghiu de catre actorul Dan Nutu.

UPDATE: Calin Peter Netzer – premiul pentru cel mai bun regizor la gala Gopo 2014

Calin Peter Netzer a castigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru filmul “Pozitia copilului”, la cea de-a opta editie a galei Gopo.

La gala Gopo 2014, Calin Peter Netzer a castigat si premiul pentru cel mai bun scenariu, alaturi de Razvan Radulescu, tot pentru filmul “Pozitia copilului”.

La categoria cel mai bun regizor au mai fost nominalizati Tudor Cristian Jurgiu – “Cainele japonez”, Corneliu Porumboiu – “Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism”, Igor Cobileanski – “La limita de jos a cerului” si Marian Crisan – “Rocker”.

Anul trecut, premiul pentru cea mai buna regie i-a revenit lui Radu Jude, pentru filmul “Toata lumea din familia noastra”.

UPDATE: Regizorul Nicolae Margineanu a primit premiul pentru intreaga activitate la gala Gopo 2014

Regizorul Nicolae Margineanu a primit premiul pentru intreaga activitate la cea de-a opta editie a galei Gopo.

Distinctia i-a fost inmanata lui Nicolae Margineanu de actorul Victor Rebengiuc.

“Multumesc actorilor cu care am colaborat, pentru ca ei sunt in fata intotdeauna, si membrilor echipelor de filmare care m-au ajutat”, a spus Nicolae Margineanu la primirea premiului.

Nicolae Margineanu a cochetat prima data cu regia de film prin intermediul docudramei “Mai presus de orice” (1978, coregizat cu Dan Pita) si, un an mai tarziu, gratie lungmetrajului de fictiune “Un om in loden”, ecranizare a romanului “Moartea vine pe banda de magnetofon”, de Haralamb Zinca, a primit premiul ACIN pentru debut. Nicolae Margineanu a revenit la Costinesti de inca patru ori, primind premiul pentru regie in 1986, cu “Padureanca”, ecranizare dupa nuvela cu acelasi titlu de Ioan Slavici, si in 1988, cu “Flacari pe comori”, ecranizare dupa romanul “Arhanghelii”, de Ioan Agarbiceanu. De asemenea, premiul pentru scenariu l-a primit in 1991, cu “Undeva in Est”, inspirat din romanul “Fetele tacerii”, de Augustin Buzura, iar premiul special al juriului in 1994, cu “Priveste inainte cu manie”, lansat in sectiunea Panorama a Festivalului de la Berlin si laureat cu marele premiu la Cinema de la Pesaro si cu Delfinul de Argint si premiul FIPRESCI la Troia, in Portugalia.

Alte filme de fictiune realizate de acesta sunt: “Faimosul paparazzo”, selectat in competitia de la Moscova si propunere a Asociatia Criticilor de Film din Romania pentru Oscarul pentru film strain, “Binecuvintata fii, inchisoare”, laureat cu premiul juriului pentru contributie artistica si cu mentiunea speciala a juriului ecumenic la Montreal, “Logodnicii din America” si “Schimb valutar”, recompensat cu mentiune speciala a juriului la Montpellier si premiul pentru interpretare masculina (Cosmin Selesi) la Tetouan.

In ultimii ani, regizorul s-a concentrat in special pe filmul documentar, lansand productii ca “Amfiteatre si inchisori” (2010), “Demascarea” (2011), “Parintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (2012) si “George Manu, rectorul din Zarca Aiudului” (2013). in prezent, pregateste un nou lungmetraj de fictiune, “Poarta Alba”.

UPDATE: Radu Beligan a primit premiul pentru intreaga cariera la gala Gopo 2014

Radu Beligan, maestru al teatrului si filmului romanesc, a primit premiul pentru intreaga cariera la cea de-a opta editie a galei Gopo.

Distinctia i-a fost inmanata lui Radu Beligan de actorul Marius Manole.

UPDATE: Ilinca Goia – cea mai buna actrita in rol secundar la gala Gopo 2014

Ilinca Goia a castigat premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar, pentru partitura din “Pozitia copilului”, la cea de-a opta editie a galei Gopo.

Acesta este primul premiu Gopo din cariera Ilincai Goia, aflata la prima nominalizare.

Anul acesta, pentru acelasi premiu, au mai fost nominalizate Mihaela Sirbu, din “Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolim”, Clara Voda, din cel mai recent lungmetraj al lui Adrian Sitaru, “Domestic”, Ela Ionescu, din filmul “La limita de jos a cerului”, si Valeria Seciu, din “Roxanne”.

Anul trecut, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a fost decernat Mihaelei Sirbu, pentru partitura din “Toata lumea din familia noastra”.

Victor Rebengiuc – premiul pentru cel mai bun rol principal masculin la gala Gopo 2014

Vlad Ivanov – premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar la gala Gopo 2014

Vlad Ivanov a castigat premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar, pentru partitura din “Pozitia copilului” la cea de-a opta editie a galei Gopo.

“Le multumesc producatorilor si regizorilor de film pentru ca nu m-au sters din memoria afectiva si din memoria telefonului”, a spus Vlad Ivanov la primirea premiului.

El a precizat ca se bucura de succesul acestui film romanesc, alaturi de producatorul Ada Solomon si de regizorul Calin Peter Netzer, dar si de toti actorii din distributia acestei pelicule.

La categoria cel mai bun actor intr-un rol secundar au mai fost nominalizati serban Pavlu, pentru rolul din “Cainele japonez”, castigator, in 2013, al premiului pentru cel mai bun actor in rol principal (pentru interpretarea din “Toata lumea din familia noastra”), Igor Caras-Romanov, pentru interpretarea din “La limita de jos a cerului”, Sergiu Voloc, pentru partitura din “La limita de jos cerului”, si Alin State, pentru interpretarea din filmul “Rocker”.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun actor in rol secundar i-a revenit lui Gabriel Spahiu, pentru partitura din “Toata lumea din familia noastra”.