Castigatori NOBEL 2013: Premiul Nobel pentru medicina se desemneaza luni, suspansul va fi la Nobelul pentru literatura si pentru pace!

Comitetul NOBEL de la Stockholm incepe, luni, seria din 2013 a desemnarii castigatorilor premiilor Nobel. Astazi vom afla, in jurul orei 09.30 GMT, castigatorul premiului Nobel pentru Medicina, insa suspansul va fi la premiile Nobel pentru Literatura si pentru Pace.

Anul trecut, castigatorii premiului Nobel pentru Medicina au fost britanicul John B. Gurdon si japonezul Shinya Yamanaka. Cei doi au fost recompensati cu premiul Nobel datorita cercetarilor asupra reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule stem capabile sa creeze toate tipurile de tesut uman. 

In 2011, castigatorii premiului Nobel pentru Medicina au fost americanul Bruce Beutler, francezul Jules Hoffmann si canadianul Ralph Steinman, pentru activitatea lor privind sistemul imunitar.

Marti va fi anuntat Nobelul pentru fizica dar suspansul cel mai mare este la premiile pentru literatura si pentru pace. Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm va anunta castigatorul sau castigatorii premiului Nobel pentru literatura joi, iar cel pentru pace va fi decernat vineri. Miercuri va fi anuntat premiul pentru chimie, iar luni, 14 octombrie, va fi anuntat Nobelul pentru economie.

Printre candidatii cu sanse mari la Premiul Nobel pentru Pace se afla medicul congolez Denis Mukwege, pentru ajutorul sau oferit femeilor violate, activistele ruse Liudmila Alexeeva, Svetlana Gannuskina si Lilia Sibanova, ONG-ul Memorial si militantul belarus Ales Beliatski, aflat in prezent in inchisoare.

Favorita ramane insa Malala Yousafzai, adolescenta pakistaneza care a fost tinta unui atentat al talibanilor in 2012. Daca va castiga, Malala va deveni cea mai tanara laureata din istoria premiilor Nobel, scrie The Guardian.

La premiul Nobel pentru literatura, favoriti sunt scriitoarea canadiana de proza scurta Alice Munro, adepta unui gen literar care nu a fost niciodata premiat cu Nobel, autoarea algeriana Assia Djebar, romancierul american Philip Roth, dar si poetul coreean Ko Un.

Suma care insoteste premiul Nobel a fost fixata in 2012 la 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 euro). Laureatii isi vor primi premiile Nobel in cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea lui Alfred Nobel.