Castigatorii Nobel 2012: Premiul Nobel pentru Fizica

Premiul Nobel pentru Fizica pe 2012 a fost acordat marti, in Suedia, dupa ce luni au fost anuntati castigatorii premiului Nobel pentru Medicina. Laureati sunt David Wineland si Serge Haroche.

UPDATE:Francezul David Wineland si americanul Serge Haroche au castigat premiul Nobel pentru Fizica pentru cercetarile din domeniul fizicii cuantice.Laureatii Nobel pentru Medicina au fost un britanic si un japonez, John B. Gurdon si Shinya Yamanaka, pentru cercetari in domeniul reprogramarii celulelor adulte. Sezonul premiilor Nobel va continua maine cu anuntarea castigatorului premiului Nobel pentru Chimie.

Vezi AICI cine sunt castigatorii premiului Nobel pentru Medicina.

Premiul pentru Pace va fi anuntat vineri, iar laureatul premiului pentru Literatura va fi cunoscut joi. Canadiana Alice Munro, americanul Don DeLillo si somalezul Nuruddin Farah se numara printre favoriti.Fundatia Nobel a diminuat, in 2012, cu 20% valoarea premiilor, fixand-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane in 2001.

Premiile Nobel sunt decernate incepand din 1901, cu exceptia celui pentru Economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform dorintei sale din testament.