Cat ar costa COMPANIILE de ASIGURARI din Romania un CUTREMUR MAJOR

O CATASTROFA NATURALA MAJORA cum ar fi un CUTREMUR care ar provoca pagube tuturor cladirilor asigurate ar genera cheltuieli cu despagubirile de 13 miliarde de pentru COMPANIILE de ASIGURARI.

Totusi, numai o mica parte din valoarea despagubirii maxime potentiale, adica 10% sau echivalentul a 1,3 mld. lei, ar urma sa fie suportata de companiile de asigurari, marea parte a riscurilor fiind cedate in reasigurare.  Reasigurarea este obligatorie pe segmentul riscurilor de catastrofa.

Citeste si: Cate procente detin STRAINII din FONDUL PROPRIETATEA

„Pe zona riscurilor de catastrofa sistemul functioneaza, iar acest lucru se vede din volumul primelor cedate in reasigurare. Reasigurarea este foarte importanta. Retinerile proprii ale asiguratorilor sunt in contul riscurilor mici si dese, in timp ce riscurile majore sunt transferate in reasigurare si mai departe in retrocesiune (n.r.- asigurarea reasiguratorului). (n.r.- Daca nu ar exista reasigurare) asiguratorii locali ar trebui sa colecteze prime timp de 40 de ani pentru a face fata unui cutremur catastrofal“, a declarat Gheorghe Grad, director general al brokerului SRBA.

Citeste si: Transportatorii AVERTIZEAZA ca vor MAJORA tarifele cu cel putin 15 la suta

Estimarea ASF a fost realizata pe baza datelor furnizate de cele 26 societati de asigurare care sunt autorizate sa subscrie riscuri de catastrofe naturale.

Sursa foto: newsbv.ro