Cat ar trebui sa coste o locuinta din Romania dupa logica englezilor

Un articol publicat de jurnalistii de la The Telegraph arata cam cum ar trebui calculat pretul unei locuinte. Dupa logica englezilor, pretul unui apartament ar trebui sa respecte urmatorul raport: cel mult de trei ori salariul anual. Conform acestui calcul, un apartament cu doua camere ar trebui sa coste in Romania, in medie, cel mult 14.000 de euro.

Sigur, logica englezeasca nu se potriveste defel cu logica romaneasca, insa si englezii au inceput sa calce stramb. Daca in Romania, piata imobiliara nu are nicio legatura cu realitatea sau cu bunul simt, si la englezi pretul de referinta incepe sa devina istorie.

Publicatia The Telegraph, citata de Daily Business, explica intr-un articol intitulat “Preturile rezidentialelor: Bine ai venit in ultima zona din Anglia unde locuintele sunt accesibile” ce inseamna accesibil: o suma mai mica sau egala cu echivalentul a trei salarii medii anuale.

In anul 1997, s-a “stabilit” la nivel national in Anglia ca o casa care costa mai putin decat salariul mediu anual inmultit cu 3 poate fi considerata accesibila. Acest raport de bun simt este considerat de referinta si acum, numai ca doar intr-o anumita zona din Anglia mai este valabil.

Citeste si: Iti vine sa crezi? Aceste CASE se vand LA PRETUL de 1 euro

Dupa recesiune, combinatia dintre revenirea pietei rezidentiale si incetinirea cresterii salariilor a scumpit zonele care au fost dintotdeauna accesibile, precum Oldham si Rotherham. Acestea sunt acum prea scumpe pentru cei care isi cumpara pentru prima data o casa – tinerii care, in mod traditional in Anglia, trebuie sa isi asigure un punct de plecare in lumea imobiliarelor.

Valoarea unei case in Oldham, langa Manchester, era de 2,73 de ori salariul anual in 1997, dar acum este de 5 ori salariul anual. In Rotherham, o casa costa in medie de 2,78 de ori salariul anual in 1997, insa acum se vinde la un pret cat salariul pe 5 ani.

Singura zona accesibila din Marea Britanie este la ora actuala districtul Copeland din comitatul Cumbria, care se afla intre coasta de nord-vest si lacul District. Acolo, o locuinta costa in medie de 2,87 de ori salariul mediu anual.

Care este explicatia pentru aceasta normalitate? Zona este gazda a unui fost proiect nuclear – Sellafield – care trebuie dezintegrat, si care pentru asta “inghite” mii de joburi relativ bine platite.

Sursa citata mai precizeaza ca peisajul acolo este impresionant – de la Scafell Pike, cel mai inalt munte din Anglia, la estuarul Duddon, o bijuterie ascunsa prin care raul Duddon se varsa in Marea Irlandei.

Uite cat mai costa un apartament sau o garsoniera in Romania

Daca “decenta imobiliara” incepe sa fie de domeniul trecutului si in Anglia, acolo exista totusi o alternativa: chiria, care, in raport cu veniturile, se mentine decenta. In Londra, cel mai scump oras din Regat, chiria lunara pentru o garsoniera costa de la 500 de lire la periferie, la 1.400 de lire in centru, in timp ce salariul mediu este de circa 2.500 de euro.

In Romania, salariul mediu lunar este de circa 390 euro, in conditiile in care chiria pentru o garsoniera este de 300 de euro in centru si de 280 de euro in Militari si Drumul Taberei. Singura salvare: “inrobirea” la credite pe viata.