Cat costa BRADUL de CRACIUN! Afla cat scoti din buzunar in functie de orasul in care stai

Cu mai putin de o saptamana inainte de Craciun, preturile brazilor variaza, in cele mai multe orase din tara, intre 30 si 200 de lei, in functie de inaltime si coroana, cei mai multi fiind adusi din import, informeaza News.ro.

La Brasov si Craiova, sunt la vanzare si brazi care costa peste 3.000 de lei si care sunt adusi din Olanda si Caucazul rus, au peste sase metri si pot fi replantati. In Arad, preturile brazilor sunt cuprinse intre 50 si 700 de lei, in functie de marime si coroana. Anul trecut preturile porneau de la 30 de lei. Un brad de doi metri costa intre 100 si 300 de lei. Brazii adusi din Germania, Danemarca sau Olanda ajung la 700 de lei, in cazul unuia care depaseste trei metri.

In piete se gasesc si crengi de brad care se vand cu 1 – 1,5 lei bucata. In cazul brazilor artificiali, preturile sunt cuprinse intre 150 si 300 de lei pentru cei de 2,10 metri, in functie de calitate. La Brasov, cei mai ieftini sunt brazii scosi la vanzare de Regia Padurilor Kronstadt, la preturi cuprinse intre 10 si 50 de lei. Acestia sunt proveniti din zonele aflate sub liniile de inalta tensiune, crescuti in pepiniera Regiei Parurilor Kronstadt sau confiscati de la vanzatorii care nu au actele in regula.

In piete, comerciantii vand brazii la preturi cuprinse intre 40 si 70 de lei, cei romanesti, si intre 100 si 200 de lei, cei din import. In marile magazine, brazii naturali sunt adusi din alte tari europene si costa intre 70 si 3.500 de lei. Cel mai scump, cel de 3.500 de lei, are 15 metri si a fost adus din Olanda si poate fi replantat, fiind pus in ghiveci. Acest brad poate fi cumparat in rate. Brazii artificiali de pana la 1,5 metri costa 40 – 150 de lei, iar cei mai mari pot ajunge pana la 400 de lei.

In Bucuresti, preturile brazilor de Craciun variaza intre 50 si 300 de lei, acestia avand intre unu si 12 metri inaltime. Cei mai multi dintre pomii comercializati sunt din import, din Danemarca, Ungaria, Germania sau Austria. La intrarea in unele parcuri sau in parcarile unor centre comerciale au fost amenajate spatii unde sunt vanduti brazi, preturile pornind de la 59 de lei si ajungand la 79 de lei. Comerciantii spun ca acesti brazi pot fi cumparati si in rate. In piete, pretul brazilor variaza intre 40 si 80 de lei.

Brazii pot fi cumparati si de pe Internet, unde preturile pornesc de la 40 de lei pentru un pom in ghiveci, de aproximativ 40 de centimetri. In Buzau, in Piata Centrala, pomii de Craciun se vand cu preturi cuprinse intre 35 si 120 de lei, in timp ce in magazine costa intre 28 si 90 de lei. La brazii artificiali preturile pornesc de la 35 de lei si pot ajunge pana la cateva sute de lei. In pietele din Cluj-Napoca, pretul unui brad natural incepe de la 50 de lei si poate depasi 400 de lei pentru cei de peste doi metri, cu o dimensiune mai mare a coroanei.

Marile magazine de bricolaj au in oferta si brazi in ghiveci, care dupa sarbatorile de iarna pot fi plantati in gradina. Preturile incep de la 70 de lei pentru un ghiveci cu un brad de un metru si pot ajunge pana la 150 de lei pentru brazii mai inalti de doi metri. In plus, cei care cumpara un brad natural clasic il pot returna magazinului in luna ianuarie si primesc vouchere pentru cumparaturi.

In Piata Centrala din Craiova, comerciantii vand brazii cu preturi cuprinse intre 50 si 150 de lei. Multi dintre craioveni si-au cumparat bradul de Craciun la oferta, urmarind promotiile din magazine, unde in aceste zile, un pom de un metru sau putin peste un metru costa 27,98 de lei, in timp ce unul de 2,5 metri – 89,90 de lei. Pretul brazilor in ghiveci variaza intre 100 si 200 de lei.

Insa, tot in Craiova, o firma de amenajari gradini vinde un brad cu 3.300 de lei. Bradul, adus din Caucazul rus, este din specia Abies nordmanniana si are aproximativ cinci metri. Acesta se vinde in ghiveci, astfel ca poate fi replantat. In principalele piete din Constanta se gasesc numai brazi de import, iar preturile pleaca de la 80 de lei si ajung la 200 de lei, oferta fiind destul de saraca. In Piata Centrala din Galati, brazii naturali au preturi cuprinse intre 60 si 200 de lei, in functie de inaltime, care variaza de la aproximativ unu la doi metri. Totusi cei care ii vand sunt dispusi sa mai lase din preturile afisate aproximativ 10-20 de lei atunci cand se apropie cate un client.

Pe de alta parte, in supermarketuri, preturile brazilor, in general autohtoni, sunt mai mici si variaza, in medie, intre 30 si 110 lei, la fel, in functie de inaltime. La Iasi, pretul brazilor porneste de la 60 de lei in piete si de la 42 de lei in magazine, insa in functie de inaltime si dimensiunea coroanei, brazii ajung sa coste si 900 de lei. In piete se vand si coronite din crengi de brad, cele mai ieftine fiind 5 lei.

In marile magazine, preturile brazilor incep de la 42 de lei, dar pot ajunge si la 130 de lei, in functie de inaltime. De asemenea, tot in magazine, exista la vanzare si brazi la ghivece, cu inaltimea de aproximativ un metru, pretul fiind de 45 de lei.

In pietele din Sibiu, comerciantii cer 80 – 150 de lei pentru brazii autohtoni, in functie de inaltime si bogatia coroanei, iar pentru cei din import preturile pornesc de la 150 de lei si pot ajunge la 350 de lei, pentru un pom de aproape doi metri si jumatate. In marile magazine de profil, preturile sunt mult mai variate, la fel si oferta. Sunt, de asemenea, si brazi in ghiveci, preturile acestora pornind de la 39,90 de lei si ajungand la 79,90 de lei, in functie de inaltimea pomului. Directia Silvica Sibiu nu a taiat in acest an niciun brad de Craciun, motivand ca nu exista surplus. Un brad natural se vinde in cele doua piete din Vaslui cu preturi cuprinse intre 50 si 200 de lei.

In supermarketurile din Vaslui, se vand cu 75 de lei brazi in ghivece, iar inaltimea acestora nu depaseste cateva zeci de centimetri. In Timisoara, in Piata 700, aflata in apropierea centrului orasului, brazii de Craciun se vand cu preturi cuprinse intre 80 si 150 de lei, in functie de marime si de cat de bogata este coroana. In supermarketuri, brazii costa de la 70 de lei la 200 de lei.

Sursa foto: realitatea