Cat costa implantul dentar? Care este cel mai bun sistem?

Astazi, implantul dentar a devenit un tratament frecvent folosit in restaurarea functiilor pierdute odata cu extractia dentara. Initial costisitoare, aceasta optiune terapeutica a devenit mult mai accesibila in ultimii ani. Astfel, oricine poate beneficia de acest tratament.

Fie ca este vorba de un traumatism sau o evolutie nefavorabila a unei patologii cronice, problema dintilor lipsa trebuie compensata.

Daca va aflati intr-o astfel de situatie, implantul dentar poate fi solutia ideala pentru dvs.

Ce este implantul dentar?

Reprezinta un dispozitiv ce inlocuieste un dinte absent. El prezinta 2 componente importante.

Implantul dentar propriu-zis, frecvent sub forma cilindro-conica, ce este inserat in os. Acesta are rol de “radacina”. Interventia chirurgicala pentru inserarea piesei se realizeaza sub anestezie locala. Procedura este usor de suportat pentru pacient. Perioada de vindecare este scurta iar rata de succes este ridicata.

Recomandarile si precautiile post-interventionale sunt asemanatoare celor de dupa extractie.

Bontul protetic este a doua componenta a piesei. Acesta se fixeaza pe implantul inserat in os. Pe bontul protetic va fi realizata o coroana. Exista 2 moduri de mentinere a coroanei pe bont: insururbare sau cimentare.

Astfel, prin conformatia sa, intreaga piesa imita morfologia dentara.

De ce implantul dentar?

Da, avem cu totii rude, prieteni care au tratamente protetice fixe (lucrari) ce rezista chiar si dupa 15,20 de ani.

Asa ca, va intrebati, de ce implantul dentar cand va lipsesc putini dinti si ati putea rezolva printr-o punte mai rapid?

In primul rand, orice lucrare protetica fixa ce inlocuieste un dinte natural absent, va ingloba si minim 2 dinti vecini. Acestia vor deveni stalpi pentru fixarea lucrarii. Implantul dentar a aparut tocmai ca urmare a necesitatii unei optiuni terapeutice mai putin invazive. Astfel, in cazul in care dintii vecini spatiului ramas dupa extractie sunt integrii, slefuirea lor este contraindicata.

O a doua indicatie importanta o reprezinta bresele edentate terminale. Ce inseamna asta? Atunci cand, intr-o parte, nu sunt dinti vecini. Astfel, nu se va putea realiza o punte.

Ultima indicatie o reprezinta edentatia totala. Atunci cand pe o arcada nu mai este niciun dinte, metoda clasica indica o proteza totala. Astazi, datorita evolutiei tehnicilor si materialelor, edentatul total poate avea sansa unei lucrari fixe sau mobilizabile.

O lucrare fixa presupune inserarea a mai multor bonturi, in functie de caz, si realizarea unei punti fixate pe acestea. O lucrare protetica mobilizabila presupune inserarea a 2 implanturi ce pot ajuta la mentinerea acesteia prin diferite sisteme speciale.

Cat costa? Exista mai multe optiuni?

Da! Implantul dentar este studiat continuu, astfel ca apar mereu alte variante. Desi, in principiu, este confectionat dupa aceleasi reguli generale, schimbari mici pot afecta mult rezultatul final.

Aceste schimbari se refera la:

In mod evident, si preturile implicate difera. Toate schimbarile aparute, se reflecta in pretul produsului. Dar, preturile nu definesc complet calitatea acestuia. Asa cum se intampla in cazul oricarui produs, pretul depinde si de numele producatorului si de experienta acestuia in domeniu.

Trebuie sa tinem cont si de faptul ca micile modificari aduse pentru imbunatatirea tratamentului si cresterea procentului de cazuri reusite se bazeaza pe foarte multa cercetare. Multiple studii sunt permanent realizate. Acestea sunt finanatate de firmele ce se ocupa si cu realizarea si punerea pe piata a implanturilor dentare.

De unde stim care este cel mai bun sistem? Putem face o alegere in functie de pret?

Odata cu stabilirea planului de tratament, medicul dvs va va prezenta si o estimare a pretului. Aceasta estimare include de cele mai multe ori mai multe optiuni pentru implantul dentar.
Atunci cand cazul clinic o permite, alegerea dvs. se poate baza pe aspectul financiar. Aici ne referim la posibilitatea osului de a primi oricare din sistemele prezentate de medic. Mentionam ca nu intotdeauna cea mai scumpa varianta este cea mai buna pentru dumneavoastra. Exista sisteme ce sunt indicate unui os mai moale.

Sau, poate cantitatea osoasa nu permite alegerea unui sistem ce nu prezinta dimensiuni potrivite. Medicul stomatolog va poate ajuta si ghida in alegerea celei mai potrivite optiuni pentru dumneavoastra.

Asa cum am explicat mai sus, tratamentul presupune mai multe componente:

Exista medici care prefera prezentarea unor costuri separate pentru fiecare in parte. Astfel, pe estimarea primita, pentru un dinte, veti observa 3 preturi diferite. Altii considera ca prezentarea unui pret pentru un dinte este mai usor de inteles de pacient.

Sau, optiunea preferata de noi, includerea pretului bontului protetic in pretul final.

Astfel, pe planul de tratament, vor exista 2 tarife: implantul dentar + bontul protetic si coroana separat.
Este foarte important sa intrebati despre aceste tarife. Nu va lasati convinsi de un pret foarte mic.. Trebuie sa va asigurati ca acest pret include si restul costurilor.

Cat costa ? Se poate plati in rate?

Plata serviciilor stomatologice se face in functie de cabinetul in care veti fi tratat. Unele clinici accepta plata in rate. Acest lucru il puteti discuta cu un medic specialist.

Insa, indiferent de cabinet, costul unui tratament va fi impartit in 2, intrucat si tratamentul are 2 etape.

Etapele de tratament:

Etapa 1:

Se refera la procedura chirurgicala prin care implantul dentar va fi inserat in os de catre un medic specialist chirurg. In functie de complexitate, aceasta interventie va dura aproximativ 1 ora. Nu este un procedeu dureros. Ingrijirile post-operatorii sunt asemanatoare cu cele de dupa extractie. Veti fi indrumat

In cazul in care cantitatea osoasa sau calitatea osului nu este suficienta, se pot recomanda proceduri ajutatoare precum sinus lift sau aditie osoasa. Acestea presupun augumentarea osului cu materiale osteogeneratoare. Astfel, implantul va avea o mai buna stabilitate si mai multe sanse de succes. Aditia osoasa si sinus lifting sunt proceduri ce vor genera costuri suplimentare.

Etapa 2:

Osteointegragrea dureaza intre 2-6 luni in functie de caz. Dupa aceasta perioada, veti face o radiografie de control si veti merge la medic pentru ca implantul sa fie descoperit. Aceasta procedura dureaza 10-15 minute, timp in care se realizeaza o mica incizie prin care se vor evidentia implanturile si vor fi montate cape de vindecare.

Acestea au rolul de a sustine gingia pana se vindeca (7-10 zile). Dupa aceasta perioada, se poate incepe etapa protetica. Se va lua o amprenta si se vor confectiona lucrarile in laborator.

Pentru o estetica superioara, in special in zona frontala, se recomanda o etapa intermediara. Aceasta se refera la folosirea unor coroane provizorii de conformare gingivala. Avantajul principal este oferit de modelarea gingiei cat mai fidel situatiei naturale. In cazul in care nu se folosesc aceste coroane provizorii, gingia se vindeca neuniform, lasand un mic spatiu intre coroana si marginea sa. Astfel, este vizibila colereta metalica, dand un aspect inestetic.

Pe langa problema fizionomiei, marginea gingivala, prin forma sa, faciliteaza sau ingreuneaza igiena locala.

Tinand cont de aceste lucuri, se recomanda utilizarea coroanelor de conformare gingivala, inclusiv pentru dintii laterali. Avantajele obtinute depasesc cu mult inconvenientul unui cost adaugat.

Concluzii:

Implantul dentar inserat  in locul unui dinte pierdut este un avantaj al modernitatii. In ziua de astazi aceasta procedura nu mai reprezinta un lux sau un tabu. Vorbim despre posibilitatea oricui de a accesa acest mijloc terapeutic pentru inlocuirea dintilor naturali. Costurile sunt in usoara scadere si datorita numerosilor producatori. Cu toate astea, cercetarile efectuate, descoperirea unor noi combinatii de materiale sau a unor proceduri ajutatoare duc la aparitia unor noi metode mai costisitoare.

Exista foarte multe aspecte ce trebuie luate in considerare cand se raspunde la intrebarea “Cat costa?”.

Toate aceste aspecte va pot fi explicate pe larg de catre un medic dentist. Nu ezitati sa puneti intrebari si sa incercati sa lamuriti orice indoiala ati avea. Puteti cere o consultatie gratuita pe siteul clinicii stomatologice stomproced.ro.

La final, scopul este restaurarea dintilor iar dumneavoastra sa aveti sansa de a rade iar!