Cât de importantă este igiena nazală zilnică în context pandemic

Nasul nostru filtreaza aer poluat in fiecare zi, iar noi respiram de aproximativ 26.000 de ori pe zi. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca aerul pe care il inspiram nu este 100% sanatos, mai ales in zilele noastre. Cilii care se afla pe suprafata fiecarei celule a mucoasei nazale, oscileaza sincron, ceea ce ajuta la curatarea nasului. Orice modificare, fie ca este vorba de pierderi de umiditate, de o schimbare a temperaturii cu 7-10 ° C, poate duce la incetarea vibratiilor acestor cili. Si astfel, apar toate conditiile pentru dezvoltarea infectiei.

In acest caz, igiena nazala zilnica este foarte importanta, mai ales in perioada pandemica. Spalarea nasului trebuie facuta zilnic cu solutie salina izotonica de la Tonimer, nu cu apa de la robinet. In functie de starea de sanatatea a mucoasei nazale, aceasta trebuie curatata de minim 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Daca impuritatile ajung in cavitatea nazala, acestea vor determina o inflamatie si congestia mucoasei, cu aparitia simptomelor precum:

Pentru a evita aparitia acestor simptome neplacute, este important sa realizam corect igiena nazala cu o solutie izotonica de apa de mare de la Tonimer lab. Toaleta nazala prin irigatie cu solutie salina poate fi o solutie adjuvanta in tratarea afectiunilor din sfera ORL, precum rinite alergice, sinuzite sau rino-sinuzite la nou-nascuti, copii si adulti.​

Cand se efectueaza un lavaj nazal, se indeparteaza mucusul in exces si iritantii care cauzeaza alergiile si se reduce inflamatia membranei mucoasei nazale. Igiena nazala zilnica este esentiala mai ales in context pandemic, deoarece poate impiedica dezvoltarea virozelor respiratorii.​

Cauzele uscarii mucoasei nazale

Mucoasa nazala se usuca atat in ​​camere cu incalzire centrala, cat si in camere cu aer conditionat. Aerul rarefiat, de exemplu, in timpul calatoriilor cu avionul, poate provoca, de asemenea, uscarea mucoasei. De asemenea, fumatorii se confrunta destul de des cu aceasta problema – la urma urmei, atunci cand expira fumul prin nas, apare iritatia membranelor mucoase.Este mai bine, daca este posibil, sa evitam toate acestea, deoarece nasului nostru i se incredinteaza sarcina de a proteja caile respiratorii de hipotermie, praf si infectii, si de fumul de tigara.

Cum stam departe de infectarea cu Covid-19 pe cale aeriana

Potrivit medicilor, virusul SARS-CoV-2 se transmite prin mai multe metode, una din ele fiind prin inhalare, pe calea aerului. Dupa cum stim, „paza buna trece primejdia rea”. Astfel,  prevenirea imbolnavirii incepe cu intelegerea modului de raspandire a virusului. Pe langa respectarea regulilor de igiena si siguranta, medicii si specialistii in sanatate publica recomanda igiena zilnica a nasului. Este recomandata folosirea unui spray nazal, asa cum este cel din gama Tonimer Lab Izotonic – solutie izotonica sterila de apa de mare, cu salinitatea de 0.9%, bogata in oligoelemente si minerale.

Nasul indeplineste functii importante pentru o persoana: respirator, olfactiv, protector. Din cauza diferitelor boli si sub influenta factorilor negativi externi, mucoasa nazala nu poate functiona bine. In acest caz, particulele de praf, alergenii si bacteriile nu sunt indepartate corespunzator din caile nazale. Acesta este motivul pentru care igiena nazala este foarte importanta. Este o metoda excelenta de prevenire a bolilor respiratorii si a reactiilor alergice.