Cât de mult ne putem încrede în datele chinezilor privind bilanțul intern al pandemiei de coronavirus? Analiză CNN

În timp ce Statele Unite, Europa și alte țări ale lumii se confruntă cu mii sau zeci de mii cazuri noi zilnice, căderi economice și carantină generalizată, China începe să se redeschidă. Apar întrebări, însă, cu privire la cât de mult putem avea încredere în cifrele și datele date de chinezi, scrie CNN.

Restricțiile de circulație de-a lungul Chinei încep să se relaxeze semnificativ. Săptămâna viitoare, locuitorii din Wuhan, acolo unde virusul a fost descoperit prima oară, vor putea să părăsească metropola. Este pentru prima oară în mai mult de două luni în care ei pot face acest lucru.

Dar în condițiile în care China pare să lase episodul epidemiei în urmă, apar întrebări cu privire la cât de mult putem avea încredere în cifrele și datele chinezilor și dacă răul a trecut, într-adevăr, în China. Această sugestie a fost respinsă ferm de purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Hua Chunying, joi, care a declarat că țara a dat „informații deschise, transparente și constante lumii în ceea ce privește situația crizei coronavirusului”.

Ea a mai spus că în ceea ce privește probleme de securitate sanitară internațională, ar trebui să ascultăm de experții epidemiologi de la OMS și nu de politicieni care sunt dovediți a fi mincinoși habituali. Ea i-a acuzat pe oficialii americani care încearcă să „găsească vinovați” pentru situația dificilă în care se află SUA în acest moment. „Este imoral și inuman să politizăm sănătatea publică. Acest fapt ar trebuie condamnat și în Statele Unite și în restul lumii. Sper să nu mai piardă timp și să se contreze pe lupta împotrvia pandemiei și pe salvarea vieților americanilor”, a mai spus Hua.

Nu doar autoritățile americane își pun astfel de întrebări, însă. Caixin, o publicație chineză de business, a scris anterior că în Wuhan au fost livrate mii de urne pentru cenușa decedaților în plus față de datele emise du autoritățile chineze în ceea ce privește numărul decedaților. Serviciile funerare în orașul de 11 milioane de locuitori au fost sistate începând cu 25 ianuarie, iar asta face plauzibil ca urnele să fi fost folosite pentru cei care au murit din alte cauze.

Și informațiile aduse de CNN din Wuhan, în ianuarie arată că cifrele chinezilor nu se confirmă în totalitate. Pe de altă parte, acest lucru ar putea să se datoreze și unei lipse de teste, o situație cu care multe alte țări se confruntă.

Autoritățile chineze au impus, săptămânile trecute, noi restricții în ceea ce privește intrarea străinilor în țară, pentru a minimiza șansele unui nou val de infectări venit din afară, însă dacă cei sceptici cu privire la cifrele chinezilor au dreptate, este posibil ca adevăratul pericol să existe deja în interiorul granițelor țării.

Sursa traducere: digi24