Cât de util poate fi un panou solar pe timp de iarnă?

Panourile solare sunt investitii utile, deoarece vor produse energie electrica durabila si iti vor aduce economii pe termen lung, insa mai exista inca persoane care nu au completa incredere in astfel de solutii.

De obicei, ceea ce determina utilizatorii de electricitate sa privească cu reticenta astfel de solutii este faptul ca nu stiu cum functioneaza de fapt un panou solar iarna, considerand ca acesta va oferi energie doar in zilele insorite si calduroase.

Un panou solar depinde de lumina soarelui

Panourile solare depind de lumina solara pentru a functiona, insa inclusiv pe timpul iernii soarele emite lumina care va fi captata de panouri si convertita in energie electrica. Este adevarat ca eficienta lor depinde de nivelul radiatiilor solare disponibile, iar in zonele cu ierni insorite, panourile vor produse cantitati de energie semnificative.

Un panou solar functional trebuie sa fie inclinat corect

Este important ca panourile solare folosite sa fie inclinate corect pentru a avea acces la lumina. Panourile care au o usoara inclinare catre sud vor capta mai bine lumina in timpul zilelor de iarna care sunt mai scurte, comparativ cu panourile montate orizontal.

Este posibil ca zapada sa diminueze eficienta unui panou solar?

Depunerea de zapada pe panourile solare poate reduce temporar productia de energie electrica, deoarece lumina nu mai ajunge pe celulele panoului si nu mai poate fi convertita in curent. Datorita inovatiilor tehnologice, aceasta problema a fost depasita pe sistemele noi deoarece numeroase panouri solare au un sistem de incalzire ce permite topirea rapida a zapezii.

Cum poate fi marita eficienta unui panou solar pe timpul iernii?

Pentru a mari eficienta panourilor solare pe timpul iernii este important sa te asiguri că panourile sunt curatate regulat pentru a fi indepartate acumularile de murdarie, gheata sau zapada, care pot afecta capacitatea acestora de a capta lumina.

Poti investi si intr-un sistem de urmarire a soarelui care sa determine rotatia panourilor pe timpul zilei pentru a se expune cat mai mult luminii solare. Un astfel de sistem va creste semnificativ randamentul sistemului tau de panouri fotovoltaice, mai ales pe timpul iernii.

Panourile solare sunt utile si foarte eficiente iarna, daca sunt utilizate corect. De asemenea, in iernile blande, cand panourile sunt expuse unor conditii meteo favorabile, eficienta lor nu va fi cu mult diferita fata de cea din timpul iernii. Datorita imbunatatirilor tehnologice constante, panourile solare au o eficienta aproximativ constanta pe tot parcursul anului.