Cât poate rezista coronavirusul pe bancnote și telefoane. Studiu

Cercetătorii de la Agenția Națională de Știință a Australiei au efectuat un amplu studiu în urma căruia reiese faptul că virusul SARS-COV-2 poate rămâne infecțios pe suprafețe precum bancnote și ecranele telefoanelor pentru 28 de zile, informează BBC.

Totodată aceștia au precizat că noul coronavirus se transmite cel mai adesea prin tuse, strănut și vorbit. Dar experții spun că poate să se răspândească și particulele de aer, precum și prin suprafețe precum metal sau plastic.

Studiile anterioare de laborator indicau faptul că SARS-Cov-2 poate supraviețui pentru două sau trei zile pe bancnote și sticlă și până la șase zile pe plastic și oțelul inoxidabil.

Însă recentul studiu de la Agenția CSIRO a Australiei a descoperit că virusul era ”foarte puternic”, supraviețuind 28 de zile pe suprafețe fine precum sticla ecranului telefonului, dar și pe bancnotele din plastic și hîrtie, când sunt păstrate la 20 de grade Celsius, care este temperatura camerei.

Prin comparație, viusul gripal poate supraviețui în aceleași circumstanțe timp de 17 zile. Experimentele au fost făcute la întuneric, pentru că s-a dovedit că razele UV ucid virusul.

Sursa foto: BBC