Cât te costă să încarci o mașină electrică în România. De ce nu mai poți face asta gratuit

O mașină electrică reprezintă o investiție foarte bună din prisma costului redus la încărcare. În România însă, la fel ca în alte țări de pe mapamond, încărcarea nu mai este gratuită.

Dacă ți-ai luat o mașină electrică sau cochetezi cu ideea unei astfel de investiții pe teritoriul României, trebuie să ai un plan foarte bine pus la punct legate de încărcarea cu energie electrică. Chiar și în cazul unei investiții fabuloase, mașinile electrice nu au o autonomie fabuloasă și vei petrece o cantitate semnificativă de timp la stațiile de încărcare. Pornind de la această premisă, merită să ai în vedere cât te costă să încarci o mașină electrică în România.

În țara noastră, există în continuare stații publice de încărcare pentru mașini electrice gratuite. Unele au un tarif infim, dar acest avantaj va dispărea în următorii ani, cu cât cozile la încărcare vor deveni mai mari în ”benzinării”. Deja sunt probleme la stațiile de încărcare la care unii oameni își lasă mașinile peste noapte, făcând viața grea celor care vor și ei niște curent. În plus, șoferii practicanți de ride sharing își încarcă mașina de mai multe ori pe zi pentru a face bani în trafic cu costuri infime spre inexistente.

Citește și: HYUNDAI DĂ LOVITURA CU NOUL MODEL ELECTRIC! CONCURENȚA NU MAI ARE NICIO ȘANSĂ

Revenind însă la titlul acestui material, important este cât o să plătești și unde. MOL Romania a luat decizia ca, incepand din 15 ianuarie, sa perceapa o taxa pentru incarcare mașinilor electrice. Tarifele pentru încărcarea vehiculelor electrice sunt de 29 de lei pentru încărcare normală 22kWh (AC – Type 2) și de 44 de lei pentru încărcare rapidă 50kWh (DC – CCS, CHAdeMO), indiferent de electricitatea consumată. Cinci minute reprezintă o perioadă de grație și nu te costă nimic.

Cea mai mare retea de statii de incarcare pentru masini electrice din Romania este instalată montate de Renovatio in parcarile Kaufland. Utilizarea ei inca este gratuita daca încarci o singura data pe zi. Daca trebuie sa incarci și a doua oară, tarifele sunt de 1,45 lei/incarcare AC sau 1,95 lei/incarcare DC.

În cazul celorlalte soluții de încărcare, prețul va fi afișat pe kWh, aceasta fiind unitatea de măsură. In Romania, tariful mediu pentru 1 kWh este 0,5 lei. Este cel mai mic pret pe care il poți plăti pentru a incarca o masina electrica. Daca mergi la o statie de incarcare cu plata din Bucuresti, preturile ajung la 1 leu/kWh, 1,25 lei/kWh, 1,45 lei/kWh sau chiar 1,95 lei/kWh.

Dacă te afli în București și vrei să-ți încarci mașina electrică, prima soluție o reprezintă Kaufland, dar mai această posibilitate la Lidl Baneasa, Mega Image Dristor, Mega Image Pantelimon, MOL, Rompetrol, Romstal, Enel, E.ON și alții.

Sursa text și foto: playtech.ro