CATALIN BOBOC: Raportul MCV pe JUSTITIE va fi unul favorabil pentru ROMANIA

Membrii celor doua Comisii juridice din Camera Deputatilor si Senat au avut, marti, o intrevedere cu expertii Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) privind JUSTITIA, concluziile discutiilor fiind “POZITIVE”, in opinia presedintelui Comisiei juridice a Senatului, CATALIN BOBOC (PNL).

Acesta a declarat ca se asteapta ca RAPORTUL pe JUSTITIE care urmeaza sa fie emis in luna ianuarie va fi unul FAVORABIL pentru ROMANIA. “Dincolo de parerile politice, aici discutam despre Justitia din Romania, despre progresele pe care cu totii trebuie sa fim de acord ca aceasta le-a facut si ma bucur ca au fost reprezentate toate partidele si ca am discutat fara sa avem partipriuri. Lucrurile trebuie explicate astfel incat oamenii sa isi faca o parere corecta, iar raportul din ianuarie sa fie unul foarte bine documentat. Eu sper si cred, din toate date pe care le avem astazi, ca va fi un raport favorabil”, a declarat CATALIN BOBOC, marti, la Senat.

CITESTE SI: O propunere de RESPINGERE a OUG privind MIGRATIA alesilor locali, adoptata TACIT de Camera Deputatilor 

Presedintele Comisiei juridice a Senatului a precizat ca expertii pe MCV au fost interesati, in principal, de anumite mecanisme ale JUSTITIEI din Romania — implementarea noilor Coduri, aplicarea deciziilor Curtii Constitutionale, dar si despre modul in care sunt au loc consultarile pe marginea elaborarii unor acte normative.

“Au fost discutii despre consultari atunci cand se elaboreaza legi, mai ales in domeniul JUSTITIEI. (…) Probabil ca este o perceptie despre o mai slaba consultare. Sistemul judiciar, de exemplu, la nivelul UE probabil ca este o alta practica, alte variante, dar noi traim in Romania. In legatura cu desfiintarea instantelor mici, trebuie sa vedem lucrurile altfel pentru ca stim ca alta este situatia sociala de care trebuie sa tinem cont”, a mai spus CATALIN BOBOC.

Acesta a adaugat ca expertii pe MCV s-au interesat si despre procedurile care ii vizeaza pe demnitarii cercetati sau anchetati penal.

CITESTE SI: CATALIN BOBOC, presedinte Comisie Juridica Senat: Efectele Ordonantei 55 trebuie sa inceteze

“A fost si acesta un subiect. Au vrut sa cunoasca mecanismele. Sigur ca raspunderea penala este personala, difera de la caz la caz. Parlamentul, conform Constitutiei — si va trebui sa discutam cand revizuim Constitutia daca se mai intampla asa sau nu—, cere Parchetului inceperea urmaririi penale. Or, ca membru in COMISIA JURIDICA, atunci cand ceri inceperea urmaririi penale impotriva unei persoane, sigur ca nu poti trata situatia ca pe o jucarie. Eu cred ca ce s-a intamplat in ultima perioada arata clar un drum pe care ne-am angajat”, a mai afirmat CATALIN BOBOC.

Sursa foto: realitatea.net