CATALIN IVAN: PSD a pierdut mult din IDENTITATEA de STANGA sub conducerea lui VICTOR PONTA

Partidul Social Democrat (PSD) a pierdut mult din identitatea de stanga cat a fost condus de VICTOR PONTA, a declarat, luni la postul de radio RFI, europarlamentarul CATALIN IVAN, dat afara din partid dupa alegerile prezidentiale. CATALIN IVAN a spus ca partidul nu prea mai este invitat la reuniunile socialistilor europeni, socialisti care privesc situatia din PSD “cu ingrijorare, dar si cu speranta”.

CATALIN IVAN afirma ca “PSD a pierdut mult din identitatea de stanga in anii in care a fost condus de VICTOR PONTA, un lider care de foarte multe ori a dat senzatia ca e mai degraba de dreapta, decat de stanga. Mi-as fi dorit Codul Fiscal atat de iubit de liberali si de KLAUS IOHANNIS sa fi fost un Cod Fiscal mult mai de stanga, sa gestioneze mult mai clar problema inegalitatii in societatea romaneasca, sa vina cu solutii pentru categoriile defavorizate, nu neaparat pentru mediul de afaceri. Da, PSD are nevoie de un mesaj mult mai de stanga. Departamentele de specialitate trebuie reinfiintate si reactivate, pentru ca acela era creuzetul ideilor si proiectelor de stanga cu care venea PSD, departamente care nu au mai functionat de la ADRIAN NASTASE incoace”.

CITESTE SI: CATALIN IVAN: VICTOR PONTA ESTE O PROBLEMA PENTRU ROMANIA IN EXTERIOR

Europarlamentarul PSD CATALIN IVAN spune ca partidul din care face parte trebuie sa-si intareasca legaturile cu socialistii europeni: “Trebuie sa ne regasim locul in familia europeana. Nu prea mai suntem invitati la intalnirile socialistilor europeni si este foarte mare pacat ca s-a pierdut aceasta legatura. Sunt foarte multe lucruri care trebuie facute in perioada urmatoare, pentru ca PSD sa arate din nou a partid de stanga si eu cred ca sunt sanse ca aceste lucruri sa se intample”.

Situatia din PSD, privita “cu ingrijorare” la Bruxelles

Intrebat cum este perceput PSD-ul de catre stanga europeana in clipa de fata, CATALIN IVAN a raspuns: “Se asteapta si la Bruxelles si in celelalte capitale europene, in celelalte partide care fac parte din familia stangii europene ca PSD sa fi invatat din greselile pe care le-a facut, sa revina pe partea stanga a esichierului politic, sa revina cu proiecte de stanga si sa-si regaseasca si identitatea si forta pe care a avut-o in anii trecuti. Se priveste cu ingrijorare. Ma intreaba foarte multi ce se intampla, pentru ca sunt experiente nefericite in Europa cu partidele de stanga. In Grecia a disparut partidul de stanga care a condus foarte multi ani aceasta tara, ma refer la PASOK. In Bulgaria, un partid foarte puternic de stanga a ajuns sa aiba 10%-12% si practic sa nu mai conteze foarte mult pe scena politica. Si in alte state europene stanga a pierdut. In Romania, stanga este inca puternica, PSD este inca un partid puternic, in ciuda tuturor greselilor pe care le-am facut in ultimii ani. Deci se priveste cu ingrijorare, dar si cu speranta, pentru ca dupa acest Congres, cand s-a dovedit foarte clar ca PSD are multi membri de partid activi, care s-au prezentat cu buletinul, au semnat, au votat, e nevoie si de o anumita directie, un anumit proiect mult mai clar, mult mai bine conturat, pentru ca la viitoarele alegeri sa castigam si sa facem tot noi Guvernul”.

CITESTE SI: TRAIAN BASESCU ARE O PREFERINTA SURPRIZA CAND VINE VORBA DE SEFIA PSD

Sursa text: RFI