CATALIN PREDOIU despre trecerea DOSARULUI votului din DIASPORA la DNA

Prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a declarat joi ca transferarea dosarului privind votul din diaspora la DNA poate da un indiciu cu privire la faptul ca procurorii au elemente in ceea ce priveste fapte de coruptie ale unor persoane cu functii in stat.

Predoiu a fost intrebat cum vede faptul ca dosarul legat de votul din diaspora de la prezidentiale a fost transferat de la Parchetul General la Directia Nationala Anticoruptie.

”Votul este un drept fundamental al cetateanului si el nu poate fi oprit de nimeni, nici de persoane private, nici de persoane cu functii in statul roman. Daca DNA a cerut transferul acestui dosar probabil ca are elemente legate de competenta DNA, reamintesc faptul ca DNA are in competenta combaterea coruptiei si are in vizor persoane cu functii in stat, prin natura functiunii DNA. Deci asta poate sa fie un indiciu cu privire la ceea ce s-ar putea intampla in acel dosar”, a afirmat Predoiu.

CITESTE SI: PARCHETUL va trimite DOSARUL VOTULUI din DIASPORA la DNA. Procurorii au cerut date de la AEP. UPDATE 

Liderul PNL a fost intrebat daca se asteapta ca DNA sa solicite Parlamentului inceperea urmaririi penale pentru ministri vizati in acest dosar.

”N-am nicio rezerva cu privire la faptul ca DNA va face ce trebuie sa faca, isi face datoria si eu sper ca Parlamentul sa ramana pe politica pe care pare ca s-a realiniat, la indemnul presedintelui Iohannis, de a da curs anchetelor justitiei, inclusiv asupra membrilor Parlamentului”, a mai spus prim-vicepresedintele PNL.

Dosarul privind problemele inregistrate la votul din diaspora a fost trimis, joi, de procurorii Parchetului instantei supreme la Directia Nationala Anticoruptie, pentru continuarea cercetarilor.

“La data de 4 decembrie, constatand ca faptele cu privire la care s-a inceput urmarirea penala sunt susceptibile de a fi incadrate si in dispozitiile articolului 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, norme care atrag competenta de investigare a Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de urmarire penala si criminalistica a dispus declinarea cauzei in favoarea acestei structuri”, arata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), intr-un comuncat de presa transmis MEDIAFAX

Surse judiciare declarau, anterior, pentru Mediafaxca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) vrea sa preia dosarul privind votul din diaspora pentru ca are suspiciuni ca in cauza ar fi vorba de savarsirea unor fapte care intra in competenta sa.

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

CITESTE SI: UPDATE: PARCHETUL GENERAL a inceput URMARIREA PENALA in cazul votului din DIASPORA 

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului al doilea, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.

La doua zile dupa turul al doilea, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca “om de onoare”, “intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile”.

Sursa foto: jurnalul.ro