Catalin Predoiu, despre votul din diaspora: Nu e eroare, e neglijenta. Ministrul de Externe ar trebui demis pe loc

CATALIN PREDOIU, PNL, RENUNT, PROTESTE, GUVERNUL PONTA, VICTOR PONTA, LANT UMAN, MITING, PSF, AMANARE, CONTRAMITING

Prim-vicepresedintele ACL, Catalin Predoiu, a declarat, luni seara, in emisiunea Jocuri de Putere, moderata de Rares Bogdan la Realitatea TV, cu privire la gestionarea situatiei romanilor din diaspora care nu au reusit sa voteze, in sectiile din strainatate, ca ”nu e voba de o eroare”, ci ”de o neglijenta” si chiar ”de stanjenire a dreptului de vot”. Potrivit site-ului Realitatea TV, in acest sens, Catalin Predoiu afirma ca ”ce ni s-a prezentat, astazi, ca fiind scuze, este insuficient” si ca, in viziunea sa, ”ar trebui demis ministrul de Externe pe loc”.

Citeste si: TITUS CORLATEAN, DESPRE VOTUL DIN DIASPORA: SUSTINATORII UNOR CANDIDATI AU INGREUNAT PROCESUL DE VOT

”Nu e vorba de cum se vede in opozitie, este de cum se vede din toata lumea ce s-a intamplat ieri si se spune ca o imagine face mai mult decat o mie de cuvinte. Daca ne uitam la aceste imagini revoltatoare, vedem acolo, cel putin, trei lucruri: incapacitatea Guvernului, a ministerului de Extene, in speta, de a organiza corect respectarea dreptului cetatenilor, vedem o sfidare, o lipsa de respect cu care Guvernul Ponta ne-a obisnuit si vedem cum dreptul cetateanului ramane nesatisfacut, nerespectat. Am auzit si explicatia domnului Rus. Nu e vorba de o eroare, este vorba de mai mult decat atat, de o neglijenta, si daca e sa ne luam si dupa anumite informatii, validate inclusiv de cercuri politice internationale, care au observat fenomenul, si de stanjenire a dreptului de vot. Exista doua laturi ale procesului de votare in strainatate: una constitutionala, de care raspunde BEC, dar si una administrativa, legea 370/2004 spune clar: ministerul de Externe raspunde de organizarea administrativa a votului in sectiile din strainatate. Ce ni s-a prezentat, astazi, ca fiind scuze, este insuficient, dupa parerea mea, ar trebui demis ministrul de Externe pe loc”, a spus Predoiu.

IOHANNIS: GUVERNUL A REUSIT SA NE FACA DE RAS IN FATA STRAINATATII. II CHEM ALATURI DE MINE PE CEI CARE SE CONSIDERA DE DREAPTA

“Va incurajez sa difuzati aceste imag zilnic, pentru ca asa sanctionam un Guvern. Trebuie sa ne gandim la o constructie si remediat imediat ce s-a intamplat acolo, nu doar sa chemam niste ambasadori aici, sa ii tragem de urechi, ci sa prezentam niste solutii adminsitrative. Nu sa facem declaratii demonstrative, cum a facut Victor Ponta astazi. S-a spus ca sunt 249 de sectii, ca la alegerile precedente, atunci intrebarea este de ce s-a intamplat ce s-a intamplat? Atunci undeva a fost o eroare si o neglijenta. Pentru asta, trebuie sa raspunda ministrul de Externe”, a completat Catalin Predoiu.

In acest sens, prim-vicepresedintele ACL a precizat, referindu-se la alegerile din 2009 si modul in care au fost organizate sectiile de votare, in strainatate, ca se va observa o diferenta substantiala intre numarul de votanti din primul tur si numarul celor care vor vota in al doilea, daca vor fi adoptate masurile necesare pentru remedierea celor intamplate pe 2 noiembrie.