CATALIN VOICU a fost trimis in JUDECATA pentru complicitate la ABUZ IN SERVICIU

CATALIN VOICU, fost consilier prezidential si deputat, a fost trimis joi in JUDECATA in stare de libertate pentru complicitate la ABUZ IN SERVICIU.

Alaturi de el, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au mai trimis in JUDECATA in stare de libertate pe NICOLAE COROIU, fost director general al SC Electrica SA, acuzat de ABUZ IN SERVICIU, in forma continuata, potrivit unui comunicat de presa al DNA.

O alta persoana trimisa in judecata este Petru Andronache, la data faptelor director comercial al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice (SISE) Moldova. Acesta este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata.

Aceeasi acuzatie ii este adusa si Radu Dan Floarea, actionar majoritar la SC Tech Safety SA.

Ultimul dintre cei trimisi in judecata este Ion Dumitru Maruta, actionar si administrator al SC Tech Safety SA, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu.

Citeste si: CATALIN VOICU este ACUZAT de noi FAPTE de CORUPTIE

“In calitate de director general al SC Electrica SA, inculpatul Coroiu Nicolae, in perioada 2004-2005, a dispus functionarilor din subordine, iar inculpatul Andronache Petru, director comercial al SISE Moldova a actionat in consecinta, in vederea efectuarii de achizitii publice de echipament individual de protectie si echipament de lucru in valoare totala de 14.750.685 lei (fara TVA) de la SC Tech Safety SA, fara a exista necesitatea acestor achizitii, la un pret supraevaluat si cu incalcarea prevederile OUG 60/ 2001 modificata si a regulamentelor interne”, se arata in rechizitoriu.

DNA precizeaza ca in vederea realizarii achizitiilor respective nu s-a organizat sau derulat vreo procedura de achizitie publica, furnizorul a fost desemnat prin incredintare directa, fara a exista vreo selectie si nu a existat o negociere, pretul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat.

“Produsele au fost livrate de SC Tech Safety SA in aceeasi perioada, incheindu-se 77 de contracte si emitandu-se facturile care erau achitate, in mod nelegal, in regim de urgenta”, se arata in comunicatul DNA.

Procurorii arata ca directorul general Nicolae Coroiu a semnat 48 de ordine de plata catre furnizorul SC Tech Safety SA, cauzand un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor in drepturi si obligatii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) in valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.

Suma reprezinta diferenta de pret intre valoarea de cumparare si valoarea de revanzare practicate de furnizorul Tech Safety SA in relatia cu SC Servicii Energetice Moldova SA.

Citeste si: CATALIN VOICU implicat in dosarul lui RADU MAZARE. STENOGRAMA DNA

Petru Andronache este acuzat ca a vizat pentru conformitate 158 de facturi, desi acestea nu corespundeau in totalitate cu produsele contractate. Totodata, procurorii sustin ca Andronache a efectuat si plati, prin semnarea a cinci ordine de plata, inlesnind astfel realizarea scopului urmarit de superiorii sai, si anume, efectuarea de plati in sume importante catre SC Tech Safety SA.

In ceea ce-l priveste pe CATALIN VOICU, DNA arata ca in perioada 2004-2005, uzand de calitatea de consilier la Administratia Prezidentiala si ulterior deputat, in scopul de a sprijini firma SC Tech Safety SA, a intervenit, in doua randuri, pe langa functionari din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA, pentru ca firma SC Tech Safety SA sa fie favorizata.

Voicu ar fi solicitat in interventii directe la directorul general al Electrica SA, Coroiu Nicolae, si la directorul economic al Electrica Serv SA acordarea de contracte firmei SC Tech Safey SA pentru livrarea de produse din domeniul protectiei muncii, in conditiile in care societatile beneficiare (Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar si la preturi supraevaluate de la acelasi furnizor.

“Prin aceste interventii, VOICU CATALIN a inlesnit infractiunea de abuz in serviciu savarsita de functionarii din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova, facilitand producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro”, se arata in comunicatul DNA.

Radu Dan Floarea este acuzat ca in perioada 2004-2005, in calitate de actionar al SC Tech Safety SA, impreuna cu administratorul Ion Dumitru Maruta si in intelegere cu directorul general al Electrica SA, Nicolae Coroiu, si cu CATALIN VOICU, stiind ca nu s-au organizat proceduri de achizitie publica, a efectuat livrari de produse catre SISE Moldova in cantitati foarte mari (14.750.685 lei fara TVA), cu preturi la care s-au practicat adaosuri comerciale pana la 2.490,93%, in scopul obtinerii de foloase patrimoniale, prin aceasta inlesnind cauzarea unui prejudiciului mentionat.

In vederea recuperarii prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurator pe bunurile celor cinci inculpati.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Sursa foto: reporterntv.ro